Бобът е известен като причинител на газове, но това не

...
Бобът е известен като причинител на газове, но това не
Коментари Харесай

Българите често хапват тази храна, а тя е с ниско съдържание на мазнини

Бобът е прочут като извършител на газове, само че това не е основателна причина да го отстраните от храненето си. Експертите предлагат потреблението на 3 чаши бобови зърна на седмица, защото те са извънредно потребни за вашето здраве. Съществува голямо многообразие, от което да избирате – черен фасул, бял фасул, елементарен боб и други.

1. Фасулът е богат на фибри

Фибрите оказват помощ на тялото ви да се усеща пълноценно. Докато диетолозите предлагат дамите да употребяват към 25 грама фибри дневно, за някои може да се окаже незадоволителна доза. Средностатистически вените употребяват сред 12,1 и 13,8 грама дневно. Тук на помощ идва бобът – единствено половин чаша приготвен боб съдържа към 10 грама фибри. Фибрите в боба не изгубват свойствата си, даже и след сготвяне. В допълнение, фибри се съдържат както в кожата, по този начин и в месото на фасула.

2. Бобът е потребен за храносмилателната система

Бобът съдържа разтворими и неразтворими фибри, тъй че действието му върху естествената функционалност на храносмилателната ви система, се удвоява. Първите забавят храносмилането, което ви кара да се чувствате заситени, а вторите ви защищават от запек. Освен това, фасулът не е толкоз противен що се отнася до газовете. Изследване се концентрира върху резултата на черния и пъстрота фасул върху стомашно-чревния тракт. Участниците изяждали по половин чаша от всеки тип в продължение на 3 седмици. Малко повече от половината се оплакват от увеличение на газовете през първата седмица, при множеството от тях понижават през последната.

3. Бобът оказва помощ за контролиране на кръвната захар

Освен благосъстоянието си на фибри, бобовите семена намаляват равнището на глюкомичния показател. Поради наличието си на протеини и фибри, въглехидратите в боба се всмукват по-бавно в продължение на повече време. Това подкрепя поддържането на равнищата на кръвната захар непрекъснати – причина, заради която бобът се предлага за диабетици. Изследване демонстрира, че при хора с диабет вид 2, които употребяват по една чаша боб дневно за към 3 седмици, са способни да понижават равнището на кръвната захар и кръвното си налягане, спрямо началото на диетата.

4. Бобът оказва помощ за намаление на равнищата на холестерола

Високите равнища на ЛДЛ холестеролът се налепват по стените на вашите кръвоносни съдове, причинявайки възпаления и струпване на плаки. Важно за вашата сърдечно-съдова система е, да се обърне съществено внимание на храните, които консумирате. Бобът е храна с ниско наличие на мазнини, което я прави подобаваща за вашата диета. Разтворимите фибри се свързват с холестерола в храносмилателия тракт, което предотвратява абсорбацията му в кръвта. Проучване демонстрира, че потреблението на една порция фасул дневно, намалява равнищата на холестерол с до 5%, а рискът от болести на сърдечно-съдовата система, се редуцира с 5-6%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР