БНТПоловината от българите вече заявяват готовност да станат донори на

...
БНТПоловината от българите вече заявяват готовност да станат донори на
Коментари Харесай

Половината от българите заявяват готовност да станат донори на органи

БНТ

Половината от българите към този момент декларират подготвеност да станат донори на органи. Само преди два месеца резултатът беше по-нисък - 32%. Това е един от резултати от акцията в интерес на донорството и трансплантациите " Да! За живот ". Увеличава се и броят на българите, които биха дали единодушието си техен непосредствен да стане донор.

В рамките на акцията " Да! За живот " бяха разпечатани и публикувани 50 000 донорски карти със алегоричен темперамент. Тиражът им към този момент е привършен и следва нови 35 000 карти да тръгнат към хората.
Светлана Йорданова, зам.-министър на опазването на здравето: Единственото, което се изисква от тях, е да заявят своето предпочитание за приемане на такава карта, както и за явен адрес и пощенски код, на която може да бъде изпратена тази карта.
И макар че картите се радват на огромен интерес, огромна част от хората не желаят да бъде заменен статутът им.
Боряна Димитрова, социолог: Близо 43% споделят, че те са нужни, само че не би трябвало да бъдат наложителни, по-скоро да имат алегорична стойност както сега.
След края на акцията напъните на лекари и управляващи в посока на донорството ще продължат като част от ограниченията на Националната стратегия за поощряване на донорството, която беше призната от Министерския съвет през днешния ден.

Освен основаване на Национален координационен съвет и образование на повече лекари, изключително внимание ще бъде обърнато и на дребните лечебни заведения.
Светлана Йорданова, зам.-министър на опазването на здравето: По-малките лечебни заведения при съществуване на хипотетичен случай на евентуален донор и неспособност за реализирането му да имат логистичен проект за трансфер до донорски и трансплантационен център.
От началото на годината 46 българи са получили късмет за живот след трансплантация. Очакванията са смяната на настройките на хората към донорството да доведат до растеж през идната година.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР