БНТ Не възнамерявам да предложа на това Народно събрание отмяна на

...
БНТ
Не възнамерявам да предложа на това Народно събрание отмяна на
Коментари Харесай

Вълчев: Онлайн обучението е по-добра алтернатива на нищото

 БНТ Не имам намерение да предложа на това Народно заседание анулация на Националното външно оценяване в 4. и 10. клас, защото не смятам, че епидемиологичната обстановка през юни, когато изпитите се организират, ще бъде по-лоша, в сравнение с е в този момент.

Това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " министърът на образованието и науката.

" Дадохме опция 1-3 клас да се удължи с три седмици образователната година, 4-6 клас с две седмици. 313 учебни заведения избраха тази опция. Над 300 учебни заведения ще учат през юни за сметка на декември ", сподели още министърът.

Той показа, че желанието от началото на образователната година е да има най-много присъствено образование, само че осъзнава, че то не може да се осъществя. " Ако върнем всички възпитаници, рискуваме по-късно всички още веднъж да останат у дома " - добави Вълчев.

" Януари, февруари са най-епидемичните месеци всяка година. Ние през януари имахме условен шанс, нашите ограничения дадоха резултат. Успяхме да създадем по този начин, че близо половината възпитаници да учат през целия месец и това е най-хубавата вест ", сподели той.

По думите му, онлайн обучението е избавило натрупването на дефицити, забавянето в просветителното развиване на децата. То е по-добра опция на нищото, само че никога не е пълноценна опция на присъственото образование.

Според министъра доста са разногласията дали учебните заведения и учениците са главните фактори за разгръщане на болестта и няма подозрение, че те способстват. Въпросът е какъв брой - в някои случаи повече, в други по-малко, според от възрастта на учениците, от подхванатите ограничения.

" Доказа се тезата, че малките деца не са главните заразители. Колкото по-малки са децата, по-малко рецептори имат, по-малко репликират вируса, безсимптомните преносители по-малко заразяват. Не са казусът децата. Проблемът е класната стая ", сподели още Вълчев.

" 1-4 клас не са учили по-малко от предишни години присъствено, а като цяло са учили повече, защото предишни години има една седмица екскурзии, две-три седмици грипни ваканции, ваканциите заради усложнена климатична конюнктура. В момента има 5-12 клас близо 600 деца, които са избрали да останат да се образоват у дома ", заключи министърът.

Според него системата като цяло действа, само че казусът е, че електронното образование от разстояние не може да бъде обезщетителна заместваща опция на присъственото образование - понижава мотивацията за учене, успеваемостта на педагогическото взаимоотношение не е толкоз мощна, и тези загуби са толкоз по-големи, колкото са в по-ниска възраст децата.

Вълчев изясни, че повечето родители желаят децата им да учат в клас. " Настроенията се менят, преди два месеца на цялата общност мненията бяха 50 на 50. Сега категорично родителите и учителите са сигурни за присъственото образование. Единственото, което можем да сложим на везната против здравето, е образованието. Това е, за което поехме риск ", добави той.

" За тази седмица има малко нарастване на случаите по отношение на предходната, само че като цяло сме в удобен сюжет. Ако този сюжет се задържи, можем да се мисли за по-голямо разхлабване.

Няма антиваксърска конфигурация измежду учителите, безапелационен беше министърът. Има нерешителност. Има едно изчакване. Въпреки това, има 24%, които са декларирали предпочитание за имунизация ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР