БНТ Мраморна плоча с поетичен надпис е най-новата находка от разкопките

...
БНТ
Мраморна плоча с поетичен надпис е най-новата находка от разкопките
Коментари Харесай

Откриха мраморна плоча с поетичен надпис в термите на Варна

 БНТ Мраморна плоча с лиричен надпис е най-новата находка от разкопките на третите, късноантични терми, открити във Варна. Археолозите я дефинират като извънредно скъпа, защото откриването на нови писмени монументи от това време е необичайност, оповестява Българска национална телевизия.

Находката е отпреди дни - в няколко реда надписът споделя на кого градът дължи построяването на публичните бани и приканва всички да се насладят на горещите им басейни.

" За нас той е доста хубав надпис, защото е в лирика, със промяна на метричната стъпка, тъкмо в реда на класическата гръцка лирика, само че към този момент от по-късна ера, от късната древност... Бързайте нереиди, елате да се окъпете в банята, елате, блажени богини, тази баня е издигната за вас – къпете се в нея и танцувайте! ", разяснява археологът Александър Минчев.

Името на донора към момента не е конкретизирано, само че е ясна купата му, която дава отговор на римското " виркларисимос " - по това време тя се дава най-вече на членове на сената и на хора с доста висок държавен сан. Плочата съставлява безусловно нова страница от историята на града.

" Поначало науката история и археологията се крепят на два съществени фундамента – едните са писмените извори, а другото са материалните монументи, които се откриват. И би трябвало да ви кажа, че в общи линии писмените извори са известни. Те са проучвани доста пъти, тълкувани са по най-различни способи. Така че, всеки нов писмен монумент, който се открива, е към този момент напълно нова страница в историята – в тази ситуация на Одесос и на историята за строителството и потреблението на баните в късната древност ", добави доцент Валери Йотов.

За благополучие, притежателите на терена и вложителите спомагат за социализирането на изследванията. И археолозите се надяват тази част от късноантичния град един ден ще се трансформира в самобитен музей навън.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР