БНТЛовци ще събират проби за африканска чума от всяко отстреляно

...
БНТЛовци ще събират проби за африканска чума от всяко отстреляно
Коментари Харесай

Мобилно приложение дава резултати от проби за африканска чума

БНТ

Ловци ще събират проби за африканска чума от всяко отстреляно диво прасе и ще получават резултатите през особено мобилно приложение. Агенцията по сигурност на храните към този момент задейства програмата, с цел да редуцира оптимално времето за реакция при установяването на ново огнище на болестта.

Регионалните дирекции по горите са обезпечили на всички ловни сдружения комплекти за взимане на проби от отстреляни диви свине.
доцент Васил Паница - ръководител на ЛРС - Пловдив: Имаме задоволителна снабденост с материали, в които да се инкорпорират съответните тъкани от животното, да се изпратят на съответния адрес в София и да чакаме резултата.
За да редуцира времето на процедурата и да обезпечи опция за бърза реакция Агенцията по сигурност на храните задейства мобилното приложение „ Модул Лов ".

Изследването за чума наложително се отразява в приложението, което е налично за всеки ловджия. Резултатите ще стават забележими до 5 работни дни след постъпването на пробите в лабораторията.

Програмата дава опция и на чиновниците на ветеринарните лаборатории да виждат отдалечено разбора на изпратената проба. А цялостният размер проучвания ще се съхранява в специфична база данни. Африканската чума е сериозен проблем и ловците са подготвени да преминат в допълнение образование за деяние и отбрана.
Васил Паница: Да приемем специалисти, които да изнесат един прекрасен лекционен материал пред нашите ловци. Въпреки че сме осведомени, само че сме съгласни и да продължим този развой на образование.
От чумата по свинете през предходната година бяха наранени 10 европейски страни. Затова Европейската комисия разписа специфични указания за намаляването на броя на дивите свине.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР