БНТДо една година вече и Русе ще има паметник на

...
БНТДо една година вече и Русе ще има паметник на
Коментари Харесай

Издигат паметник на Левски в Русе до 1 година

БНТ

До една година към този момент и Русе ще има монумент на Васил Левски. 11-членното жури от разнообразни експерти избраха композицията, препоръчана от русенския ваятел Даниел Кънчев и проектант Силвия Славова. Следващата седмица ще бъде оповестена акцията за набиране на средства за построяването на монумента.

Това е вторият конкурс, разгласен от Инициативният комитет, за създаване на монумент на Апостола на Свободата в Русе. Въпреки не дребното оферти и то от изтъкнати създатели, тогава не беше излъчен победител. Като победител във втория Даниел Кънчев споделя, че за него това е бил моментът да изглади вътрешните си подозрения дали вярно е постъпил.
Даниел Кънчев - ваятел: И мисля, че главната концепция на самия пленер беше композицията на този монумент да вълнува колкото се може повече хора, този, които го види, да го припознае и да каже: Да, това е моят Левски. Не дръзвам да настоявам, че съм съумял, тъй като това към момента е една концепция.
До финала стигнаха две композиции, втората е на скулптора Любомир Добрев, а вота на феновете е поставил преди всичко предлагането на Иван Чолаков и Пламен Вълчев.. Архитект Бучуковска акцентира, че при избора за журито е било значимо композицията да се впише в Парка на възрожденците, където има знаци – памет за делото и на други видни революционери.
арх. Живка Бучуковска – основен проектант на Община Русе: Постигане на обемно пространствено решение, доста значимо нещо - портретната характерност на главата и силуетната лъчение на цялостната комбинация.
За изработването на паметника ще са нужни 600 кг месинг.
Красимир Каракачанов – министър на защитата: Това, което аз мога да направя като министър на защитата, е да отделя от използваните гилзи материал, с който да се направи паметника.
Паметникът на Васил Левски ще бъде висок 3 метра, а постаментът под него – 1,20 м. Инициативният комитет си е сложи за цел да събере 120 хиляди лв. за построяването му, а Община Русе ще помогне с 20 хиляди.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР