БНТ излъчва в пряко предаване от Йерусалим снисхождането на Благодатния

...
БНТ излъчва в пряко предаване от Йерусалим снисхождането на Благодатния
Коментари Харесай

На живо: Чудото на Благодатния огън в църквата при Божи гроб

БНТ излъчва в директно предаване от Йерусалим снисхождането на Благодатния огън в църквата при Божи гроб.

Гледайте онлайн в ефира на Българска национална телевизия 1 или тук:



Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която приказва още деятел Петър, и се счита за реликва за вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден посредством молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се назовава " чудото на слизането на Благодатния огън ".

В първите минути след запалването този огън има неповторимото свойство да не излъчва топлота и да не изгаря. Огънят поражда над Божи гроб като дирек от синя светлина, от който патриархът възпламенява свещи. Понякога се възпламеняват непринудено свещите и лампите към църквата. Патриархът изнася огъня пред църквата, откъдето вярващите го разнасят, а в някои случаи бива пренасян със специфични самолети до по-далечни православни страни.

Тази година Благодатният огън няма да бъде донесен от Божи гроб в България, а ще бъде употребен съхраняваният от предходната година в Синодалния параклис.

Подготовката за слизането на Благодатния огън стартира в събота заран. Всяка година параклисът Божи гроб деликатно се ревизира за запалителни средства, за да изчезне всяко подозрение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът вършат представители на мюсюлманската общественост в Ерусалим. След това вратите се запечатват с огромна пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската черква, които имат параклиси в огромния храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По остаряла традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се приготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Според остаряло вярване, в случай че Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде опустошен и ще настъпи Второто пришествие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР