БНРВ Черна гора днес се провеждат парламентарни избори. Вотът е

...
БНРВ Черна гора днес се провеждат парламентарни избори. Вотът е
Коментари Харесай

В Черна гора гласуват за парламент

БНР

В Черна гора през днешния ден се организират парламентарни избори. Вотът е белязан от диспути за националната еднаквост, религиозните полезности и пандемията от ковид.

Tова са петите парламентарни избори в Черна гора. В изборите вземат участие 11 листи, а право на глас имат към 540 хиляди гласоподаватели.

Вотът ще реши дали водачът на Демократическата партия на социалистите -  Мило Джуканович -  ще продължи да ръководи страната още 4 години след три десетилетия на власт. Както и при предходни парламентарни избори, Джуканович дава обещание нови вложения и европейска интеграция, до момента в който опозиционните партии предизвестяват за корупция и политическо въздействие върху всички институции.

Основното разделяне сред ръководещите и опозицията са неприятните отношение на властта със Сръбската православна черква в Черна гора.

Спорен закон за религиите, признат през декември, който съгласно Сръбската православна черква в страната й лишава парцели, провокира митинги на духовници и техни последователи.

В четвъртък Джуканович и разгласи, че Сръбската православна черква и опозицията подкопават държавността на Черна гора, а сръбските духовници получават главно политическа поддръжка от опозиционния просръбски Алианс за бъдеще на Черна гора, управителен от университетския професор Здравко Кривокапич. Част от този алианс е и главната опозиционна партия -  Демократичен фронт - който е срещу участието на Черна гора в НАТО и е за по-близки връзки с Русия.

По-рано тази седмица Кривокапич съобщи, че пази черногорската мултиетническа просвета и православните обичаи. 

Вотът през днешния ден се организира със специфични ограничения против ковид и се чака да има ниска изборна интензивност.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР