BNP Paribas Open, финалТейлър Фриц – Рафаел Надал 6-3 7-6(5)До

...
BNP Paribas Open, финалТейлър Фриц – Рафаел Надал 6-3 7-6(5)До
Коментари Харесай

Фриц прекъсна серията на Надал и спечели дебютна Мастърс титла


BNP Paribas Open, край
Тейлър Фриц – Рафаел Надал 6-3 7-6(5)

До през днешния ден Рафаел Надал нямаше проваляне през 2022 година. Серията от 20-те следващи победи обаче бе прекъсната от Тейлър Фриц – американецът завоюва финала в Индъин Уелс с 6-3 7-6(5) и завоюва първата си Мастърс купа, освен това в Калифорния, където е роден.

За жал мачът бе белязан от травми. Първоначално не бе ясно дали Фриц ще бъде кадърен въобще да излезе за първата точка, само че след това се оказа, че противникът му е в по-тежко положение.

Фриц контузи глезена си в заключителните моменти на полуфиналната си среща с Рубльов , а в деня на финала трябваше да приключи бързо тренировката си, защото проблемите продължаваха. Въпреки това излезе на корта, а още в първия сет Матадора стартира да усеща дискомфорт в лявото рамо , който му пречеше да покаже най-хубавото от себе си.

С този триумф първенецът ще дебютира в топ 15, до момента в който Рафа се завръща в топ 3 от другата седмица.


След като в първата точка Фриц направи плонж в опит да върне топката в игра и реагира с усмивка даже на изгубеното разиграване, последваха положителни минути за него. Дори и да имаше проблем с глезена си, форхендът му изглеждаше в оптимална кондиция. Търсейки бърза развръзка с доста експанзия записа серия уинъри и поведе с 40-15. Рафа изравни, с помощта на две неточности на американеца, само че при дюса Тейлър сподели, че може да удря мощно топката и от бекхенд – акуратен уинър по късия диагонал му даде още веднъж задатъка. Рафа се отбрани още веднъж, само че всеки негов втори сервис бе наказван с тежък ретур. При брейкбол №4 Фриц откри момента да нападна още веднъж от форхенд и това даде резултат.

Вятъра също сподели своето при 2-0 30-30. Необичайна непредизвикана неточност на Матадора даде нов късмет за пробив на Фриц и този път той се възползва още от първия – 3-0.

Рафа пожела при идващото спиране да бъде прегледан освен от физиотерапевта, само че и от лекаря на шампионата.

Последва призрачен гейм за Фриц с доста непредизвикани неточности и единият пробив бе премахнат, само че Надал също явно не се усещаше удобно и още веднъж изостана с 15-40. Използва вятъра при разрези си сервис и избави първия сетбол, само че при втория изпрати топката в навън – 6-3.

Последва спиране от седем минути , в които прегледаха и третираха казуса на испанеца.

Макар вторият сет също да стартира постепенно за него и да имаше съмнения, във втория гейм завоюва няколко значими точки с положителни осъществявания и сподели страст. Промяната в настроенията не бе единствено от неговата страна на корта – моментът съответства със слаб интервал за Тейлър, който позволи непредизвикана неточност за 0-30 в подаването си. Разиграванията започнаха да стават по-дълги и първичната експанзия на американеца към този момент не водеше до бързо развиване. Двойна неточност направи резултата 15-40. Добър начален удар понижи разликата, само че следващата замяна от главната линия приключи в интерес на Матадора и пробивът стана факт – 2-1.

Още в идващото си подаване обаче още веднъж не бе акуратен и Фриц записа рибрейк на 15.

Докато в първия сет точките на първи сервис за Фриц бяха зона на комфорт, във втория той печелеше едвам половината от тях. Отново изостана с 15-40, само че този път съумя да оцелее, откакто устоя на размените сред бекхенда му и форхенда на Надал. Геймът обаче не бе завършил и Рафа обезпечи това с превъзходен минаващ удар, който още веднъж води резултата до дюс. Американецът още веднъж излезе на мрежата, като този път не бе подготвил ъпроуча си и бе осъден. При брейкбола двамата се срещнаха на мрежата в борба на реакциите на двамата, само че тези на Тейлър се оказаха задоволително бързи. Спаси още една точка за пробив, преди да поведе с 3-2.

При 4-4 30-30 двамата влязоха в ново дълго разиграване от главната линия, в което след 36 удара победи носителят на 21 трофеи от Големия шлем. Бързо обаче равенството бе обновено – шести избавен брейкбол от Фриц.

Преди да сервира за оставане в мача, Надал се възползва от нов медицински таймаут .

При подновяването видяхме следващия оспорван гейм. При 30-30 испанецът заложи на къса, само че противникът му съумя да доближи топката и да я насочи неспасяемо в ъгъла на корта – мачбол . Шампионът от Australian Open се избави и затвори подаването си – 5-5.

Можеше пропуснатата опция да се окаже още по-важна, тъй като серия от нетипични неточности на Фриц доведоха до брейкболове в идващия гейм, само че първият му ас в мача пристигна тъкмо в точния момент. Двамата се насочиха към тайбрек.

Тайбрекът бе въплъщение на мача до момента – тенис от доста високо равнище с непрекъснати обрати. При 4-4 Рафа стигна до тайбрек, само че сгреши на пръв взор елементарно драйв воле в идващото разигаване и изгуби преимуществото си. Последва нов минипробив и мачбол №2 – този път осъществен.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР