BNP Paribas Open, четвърти кръгСимона Халеп – Сорана Кърстя 6-1,

...
BNP Paribas Open, четвърти кръгСимона Халеп – Сорана Кърстя 6-1,
Коментари Харесай

Халеп взе битката за №1 на Румъния, Швьонтек с нов обрат


BNP Paribas Open, четвърти кръг
Симона Халеп – Сорана Кърстя 6-1, 6-4
Ига Швьонтек – Анжелик Кербер 4-6, 6-2, 6-3


Симона Халеп и Ига Швьонтек са четвъртфиналистки в Индиън Уелс след победи, пристигнали по много друг метод.

Бившата №1 в света първа доближи до топ 8 на шампионата, откакто надви в румънското дерби със Сорана Кърстя след 6-1, 6-4.

Шампионката от 2015-а се нуждаеше от час и 20 минути за триумфа над сънародничката си в първия им конфликт от 11 години насам. С успеха тя си обезпечи пето присъединяване в топ 8 на шампионата, както и това да резервира позицията на първа ракета на страната си. Мачът бе пряк спор по тази причина като при триумф Кърстя си гарантираше да изпревари Халеп в международната класация.

„ Беше добър мач. Играх доста добре през първия сет. Във втория започнах да пропущам. Като цяло бе превъзходен мач и съм доста удовлетворена от успеха “, разяснява тя след триумфа. „ Всеки е под стрес, когато играе с човек от своята страна, само че аз съм привикнала. Играла съм доста пъти против всички румънки, само че с нея не бях играла в последните 12 години, тъй че беше нещо ново. Щастлива съм, че последователно намирам ритъма си. Намирам удоволствието от това да се състезавам и да се боря за всяка точка. “

Така Халеп ще удължи серията си от 447 поредни седмици, в които е №1 на Румъния. Това бе и 19-а поредна победа за нея над сънародничка.

В първия сет тя имаше цялостен надзор и проби на три пъти. Кърстя поведе с 2-0 във втората част, само че Халеп реагира бързо, изравни за 2-2 и отрази три брейкбола в идващия гейм, с цел да поведе за първи път в сета. При 5-4 двойна неточност на Кърстя донесе мачбола на съперничката ѝ, а при нея бекхенд в навън на втората ракета на Румъния означаваше завършек на срещата.

За Халеп следва мач с Петра Мартич, която в профил Людмила Самсонова след 7-6(6), 6-4.

В същото време Ига Швьонтек направи това, което наподобява прави най-добре през сезон 2022 – да завоюва мач след изгубен първи сет. Този път нейна жертва бе Анжелик Кербер

Германката взе първия сет с 6-4, откакто реализира три пробива по отношение на два на съперничката си. Пробивите продължиха да бъдат чести и през втората част, само че в нея Кербер по този начин и не съумя да завоюва подаването си.

Обрат имаше и в границите на решителния сет – Швьонтек позволи брейк за 2-3, само че реализира мигновено връщане, което започва и серия от четири следващи гейма за крайното 6-3.

За Ига това е 17-а победа през сезона по отношение на единствено 3 провали. Тя има и 7 победи от 8 трисетови мача. Най-впечатляващо обаче наподобява успеваемостта ѝ при изгубен първи сет. В такива случаи от общо седем мача цели пет пъти е достигала до поврат. За съпоставяне – в предходните два сезона в такива позиции бе спечелила единствено 4 от 19 мача. В топ 8 полякинята чака Медисън Кийс или Хариет Дарт.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР