BNP Paribas Open, четвъртфиналРафаел Надал – Ник Кирьос 7-6(0) 5-76-4Към

...
BNP Paribas Open, четвъртфиналРафаел Надал – Ник Кирьос 7-6(0) 5-76-4Към
Коментари Харесай

Драма, наказания и чудесен тенис: Надал спечели битката с Кирьос


BNP Paribas Open, четвъртфинал
Рафаел Надал – Ник Кирьос 7-6(0) 5-7
6-4

Към мача Надал – Кирьос имаше високи упования и значително всяко от тях бе целесъобразно. Великолепен тенис, прочувствени моменти и сервиси изпод – в последна сметка Матадора надви и резервира съвършената си серия от началото на сезона след 7-6(0) 5-7 6-4.

Австралиецът имаше своите шансове, като поведе с пробив рано и сервираше за първия сет, само че не съумя да го затвори. В третия също бе равносилен, само че момент липса на централизация го сложи в догонваща позиция, от която нямаше път обратно. Началният удар на Рафа пък бе основен, с цел да стане салдото му за 2022 19-0.

На полуфинала първенецът от Australian Open ще играе против Камерън Нори или Карлос Алкарас.

Още първите минути ни демонстрираха, че Кирьос може да е №132 в света, само че интригата в мачовете от това съревнование не се дефинира от моментния ранкинг на двамата. Ник влезе в мача с доста положителни ретури и диктуваше разиграванията от форхенд.

При 1-0 поведе с 15-40 и получи два шанса за пробив. При първия лифтиран удар на Матадора закачи напълно леко страничната линията и това му разреши да се измъкне с уинър в опразнената част от корта:

„Няма ли да получа „извинявай“ за това?“ разяснява обстановката с усмивка противникът му. Последва двойна неточност от страна на Надал и пробивът стана факт.

Бе наслаждение да се гледа всяка по-дълга точка, като при започване на идващия гейм двамата се надлъгваха със слайсове по цялата широчина на корта. Кирьос сервираше против слънцето и първият му начален удар не влизаше – Рафа се възползва и стигна до дюс.

„Първи сервис!“ подкани се самичък Ник, удряйки се по главата с ракетата. Последваха два следващи такива – 3-1.

Австралиецът резервира задатъка си до 5-4, само че носителят на 21 трофеи от Големия шлем започваше да играе все по-силно и поставяше постоянно напрегнат съперника си. При 30-30 внезапно смени темпото в разиграването с бекхенд по диагонала и не го смъкна, до момента в който не провокира неточност от ракетата на съперника си. Брейкболът бе осъществен, а Кирьос счупи ракетата си и получи публично предизвестие .

Този процес се отрази неприятно на някогашния №13, който стартира все по-често да разменя реплики с хора по трибуните. В тайбрека се срина изцяло и при 0-6 употребява непристоен израз по адрес на един от почитателите по трибуните , който го предизвикваше. Получи наказване от точка и сетът завърши .

Австралиецът влезе в полемика със съдията на стола Карлос Бернардес:

„Той ще може да остане и да изгледа мача? Защо го правиш? Приемливо ли е? Как очакваш да отвръщам? Мислиш ли, че е почтено. Защото в този момент аз ще бъда санкциониран.“

„Можеш да кажеш всичко без неприятни думи,“ бе отговорът на рефера. „Разбирам те, само че си експерт. Ако кажеш неприятна дума толкоз шумно, би трябвало да те санкционира.“

Въпросният почитател продължи да основава проблеми и във втория сет, като викаше „Ник, Ник“ преди точките.

„Господине, 10 хиляди души желаят да гледат тенис тук, единствено Вие викате като вманиачен,“ обърна се към него Бернардес.

Още в първото подаване на Кирьос Надал получи чудесна опция да си обезпечи точка за пробив, само че минаващия му удар излезе в навън. Австралиецът позволи двойна неточност, само че последваха две брилянтни къси и заплахата отмина.

Двойните неточности се трансфораха в постоянно срещано събитие и от другата страна на мрежата. Все отново двамата печелеха безапелационно сервис геймовете си до 6-5 за Кирьос.

Тогава испанецът още веднъж стартира с двойна, а Ник реагира с „Използвай я, използвай я.“ И го направи – форхендът на Рафа не бе на нормалното равнище и няколко неточности го изправиха пред два следващи сетбола. Опита да хване в крачка противника си с къса, което съвсем сработи – въпреки да бе близо да се озове на земята, Кирьос стигна до нея и отговори със своя по диагонала. Рутинно воле направи резултата 7-6(0) 5-7.

Надал пръв бе подложен под напън и трябваше да избавя брейкболи при започване на решаващия сет. Неутрализира два, с цел да изравни за 1-1.

При 2-2 видяхме нов тежък гейм, само че този път на начален удар на съперника му. Кирьос още веднъж се разсея от реплики от трибуните:

„Ти добър ли си на тенис? Тогава за какво приказваш? Аз давам ли на него актьорски насоки,“ сподели той, като уточни Бен Стилър на първия ред.

Матадора също получи шансове. Три следващи аса обаче върнаха преимуществото на австралиеца.

При 3-3 и 15-30 Рафа бе доста покрай брейкбол, само че минаващия му удар не откри задачата. При 30-30 обаче Кирьос извърши неуверена къса и бе осъден. Последва двойна неточност и пробив.

Ник още веднъж влезе в развълнуван диалог с Бернардес, защото почитатели викат сред първия и втория му сервис: „Виж резултата, страхотна работа в управлението на публиката.“

Връщане обратно нямаше – някогашният №1 бе безукорен в подаванията си до края на мача и затвори при 7-6(0) 5-7 6-4.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР