БНБ влоши прогнозата си за икономическия растеж на България спрямо

...
БНБ влоши прогнозата си за икономическия растеж на България спрямо
Коментари Харесай

Българската народна банка влоши прогнозата си за икономиката

Българска народна банка утежни прогнозата си за икономическия напредък на България по отношение на упованията, които имаше към края на първото тримесечие. За актуалната прогноза са употребявани данни, налични към 24 май и оповестени и от Европейската централна банка.

Актуалното очакване на централната банка е стопанската система на България да се забави до 1.9% през 2022 година и до 1.7% през 2023 година, след което да се форсира до 3.7% през 2024 г.

Тази динамичност ще се дефинира основно от чистия експорт, чийто негативен принос се чака да се усили през 2022 година и 2023 година и след това да се свие доста през 2024 година, чака институцията под въздействие най-много на времевия график на външното търсене на български артикули и услуги. Вътрешното търсене се планува да има значителен позитивен принос за икономическата интензивност в страната през целия планиран небосвод, се отбелязва в разбора.

Според него растежът на вътрешното търсене ще се дефинира основно от частното ползване през годината поради предстоящото плануваното повишение на действителния наличен приход на домакинства­та. През 2023 година пък се чака вътрешното търсене да поддържа икономическия напредък най-много поради заложеното ускорение на темпа на асимилиране на средства по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ).

Нарастването на продуктивността на труда и дефицитът на работна мощ се чака да продължат да поддържат растежа на заплатите в действително изражение в средносрочен небосвод, което в композиция с упованията на Българска народна банка за намаление на икономическата неустановеност в страната след 2022 година ще подтиква разноските за ползване на семействата и те ще имат главен принос за динамичността на вътрешното търсене през 2024 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР