БНБ пуска в продажба в понеделник монета с лика на

...
БНБ пуска в продажба в понеделник монета с лика на
Коментари Харесай

БНБ пуска възпоменателна монета с лика на най-обичаната българска актриса

БНБ пуска в продажба в понеделник монета с лика на огромната българска актриса Стоянка Мутафова.

Монетата ще бъде с номинал 2 лв. и продажна цена 30 лв.. Теглото на парата ще бъде 16,4 грама, а диаметърът 34,2 мм. Монетата ще се продава на касите на Българска народна банка на пл. " Княз Александър I " №1 и в касовия център на Централната банка на ул. " Михаил Тенев “ №10, както и в офиси и клонове на огромна банка.

Шефът на Сатиричния спектакъл Калин Сърменов съобщи, че е подготвен да се подреди на опашка за бронзовата монета с лика на Стоянка Мутафова. До през вчерашния ден той е бил в незнание за проектите на Българска народна банка да означи 100-годишнината от рождението на една от най-големите ни актриси с издаване на монета. " Никой не е разговарял с мен за нищо, никой не е желал подпомагане. Въобще нямах визия за това дали е редно или не, вие го коментирайте “, сподели Милото. На въпрос дали е подготвен да се подреди на опашка, с цел да си закупи монетата, той отвърна: " Ако говорите по принцип, може би - да, аз, Калин Сърменов, ще се наредя “.

Сърменов научил за идното стартиране на монетата от Христо Мутафчиев. Шефът на Съюза на артистите пък схванал за нея от собствен другар нумизмат.

Мутафчиев незабавно звъннал в офис на една от комерсиалните банки, която също ще продава монетата, с цел да се запише, че желае да я закупи. От банката обаче му дали отговор, че към момента от Българска народна банка не са им доставили никакви бройки.

Мутафчиев обаче не се е отказал да се снабди с монетата и ще продължава да търси вид да си я закупи през кредитната институция, тъй като офисите й са му по-удобни. " Да имаш монета с лика с една от най-известните актриси на България, не е дребен факт “, съобщи шефът на Съюза на артистите пред " Телеграф ". Нямало по какъв начин обаче да се реди на опашка пред Българска народна банка. " Смятам, че най-малкото Българска народна банка би трябвало да предложат на съюза и на театрите, където е играла, първи да имат опцията да купят монетата “, сподели Мутафчиев. Той даже обмисля, в случай че се снабди с две бройки, да подари едната на дъщерята на Стоянка Мутафова - Мария Грубешлиева-Муки.

Мария Грубешлиева счита, че е редно Българска народна банка да й я подари, само че безусловно никой не я е потърсил до момента. Тя даже не знае по какъв начин ще бъде изобразена майка й. Грубешлиева показа, че към този момент не възнамерява да се реди на опашка да си закупи монетата. " Но в случай че го направя, имам чувството, че като отида там, хората ще ме пуснат да мина, тъй като знаят, че съм й щерка. Но това са догатки “, уточни Муки.

Нумизмати чакат към монетата със Стоянка Мутафова да има голям интерес и тя да се разграби за часове, сходна на парата с Гоце Делчев, която бе пусната този понеделник. " Пак ще има опашки, макар че тиражът бе малко вдигнат “, разяснява нумизматът Калоян Борисов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР