БНБ предупреди търговските банки да внимават с отпускането на жилищни

...
БНБ предупреди търговските банки да внимават с отпускането на жилищни
Коментари Харесай

БНБ към банките: Внимателно с жилищните кредити

Българска народна банка предизвести комерсиалните банки да внимават с отпущането на жилищни заеми, тъй като сериозният напредък на цените на недвижимите парцели крие рискове. В отчета си за положението на банковата система през третото тримесечие на 2017 година централната банка поучава кредитните институции да бъдат по-консервативни при финансирането на стопански браншове и сътрудници с високи равнища на задлъжнялост. Освен това Българска народна банка предизвестява, че покачването на цените на недвижимите парцели няма да трае постоянно и банките не би трябвало да занижават условията си за здравословно съответствие сред размера на новоотпуснатите заеми и цената на ипотекираните парцели.

Преди месец Европейската комисия също уточни страната ни като образец за обезпокоително надценен пазар на недвижими парцели в отчета си за несъразмерните макроикономически несъответствия. В България цените на жилищата порастват с едни от най-ускорените темпове в Европа, което е тревожно на фона на високата задлъжнялост на бизнеса и семействата, счита Брюксел.

Засега организациите за недвижими парцели настояват, че пазарът се е успокоил и че двуцифрените ценови растежи са единствено за парцели в най-предпочитаните квартали на София. Според сектора няма признаци за срив на имотния пазар, написа в. " Сега ".

За прегряване на пазара на недвижими парцели предизвести преди ден и основният икономист на " Уникредит Булбанк " Кристофор Павлов. " Безпрецедентно ниските лихви и нарастването на заетостта и приходите през последните две години доведоха до засилено търсене на ипотечни заеми от семействата, изпреварващо кредитирането на корпоративния бранш. Тази наклонност ще продължи и през 2018 година, чака се към 9% растеж на ипотечното кредитиране ", счита Павлов. Според него обаче рухването на лихвите ще се забави. Цената на жилищните заеми сега се движи сред 3 и 4%.

Българска народна банка регистрира усъвършенстване на кредитния портфейл на банковата система. В края на септември 2017 година размерът на отпуснатото финансиране за компании и жители е 56.1 милиарда лева, което е с 553 млн. лева повече от предходното тримесечие. При заемите за бизнеса е маркирано повишаване по отношение на юни с 446 млн. лева, а заемите за семейства са нарастнали с 249 млн. лева Намаление е записано при заемите за други финансови предприятия, а в бранш " Държавно ръководство " общият им размер е останал неизменен.

В същото време депозитите не престават да порастват - през третото тримесечие с 2.2 милиарда лева (2.8%) до 81.4 милиарда лева в края на септември 2017 година Увеличение има на спестяванията на компаниите (с 1.5 милиарда лева.), на семейства (с 448 млн. лева.) и други финансови предприятия (с 282 млн. лева.). Намаление се регистрира единствено за бранш " Държавно ръководство " (с 54 млн. лева.).

Спрямо края на юни 2017 година брутните необслужвани заеми и задатъци са намалели с 1.7% (158 млн. лева.) до 9.3 милиарда лева към края на септември 2017 година

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР