БНБ предупреди банките за кредитен риск.Бързото нарастване на кредитните обеми

...
БНБ предупреди банките за кредитен риск.Бързото нарастване на кредитните обеми
Коментари Харесай

БНБ предупреди банките за кредитен риск

БНБ предизвести банките за кредитен риск.

Бързото повишаване на кредитните размери се отразява позитивно върху доходността на банковия бранш в кратковременен проект,

само че в същото време основава предпоставки за нарастване на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в салдото на банковата система.

За това предизвестяват от Българска национална банка.

Предвид волатилността на енергийните цени, рисковете от проблеми във веригите за доставки и предстоящо закъснение на външното търсене, способността за обслужване на отговорностите може да отслабне, което да докара до повишаване на необслужваните заеми и на разноските за обезценки.

В допълнение, върху финансовото положение на кредитополучателите ще повлияе протичащият световен развой на покачване на лихвените проценти, чието преместване върху лихвените равнища в страната ще се форсира през идващите месеци, предвиждат още от Българска народна банка.

Експертите на банката приканват кредитните институции да се придържат към консервативна политика при реализиране на кредитната си активност,

към навреме и съответно провизиране и към финансово обмисляне, което съответно регистрира развиването на рисковете в икономическата среда.

използван към кредитни рискови експозиции в Република България, на 2.0% през второто тримесечие на 2024 година

По отношение на данните, свързани с референтния знак, към края на четвъртото тримесечие на 2022 година съотношението кредит/БВП, изчислено съгласно оповестената на интернет страницата на Българската национална банка методология, възлиза на 81.2%.

Отклонението на индикатора от дълготрайния тренд е негативно (-34.7 процентни пункта), което подхожда на нулева стойност на референтния знак за антицикличния буфер, показват от банката.

Тъй като общоприетият индикатор за отклонението на съотношението кредит/БВП от дълготрайния тренд не отразява съответно трендовете в цикличните опасности, при оценката за равнището на антицикличния буфер се вземат под внимание и спомагателни знаци,

фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими парцели, както и общото положение на икономическата среда.

на 1.0% от 1 октомври 2022 година и на 1.5% от 1 януари 2023 година, като  през септември 2022 година равнището на антицикличния финансов буфер бе увеличено в допълнение на 2.0% в действие от 1 октомври 2023 година

Предвид трайно запазилите се високи темпове на кредитен напредък и несигурността в икономическата среда,

антицикличният финансов буфер на равнище от 2.0% през второто тримесечие на 2024 година има за цел да ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността и финансовата позиция, провокиран от евентуално повишаване на необслужваните заеми и обезценките, показват от Българска народна банка.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР