БНБ отново предупреди за явни предпоставки на увеличаване на задлъжнялостта

...
БНБ отново предупреди за явни предпоставки на увеличаване на задлъжнялостта
Коментари Харесай

БНБ предупреди за предпоставки на увеличаване на задлъжнялостта на домакинствата

БНБ още веднъж предизвести за очевидни предпоставки на увеличение на задлъжнялостта на семействата поради ускорените темпове на кредитиране.

Българска народна банка дефинира равнище от 1,5% на антицикличния буфер, използван към рисковите експозиции от 1-ви януари следващата година, оповестиха от Централната банка. 

От октомври буферът е 1%, а до тогава - половин. Това е един от основните буфери за банките в изискванията на несигурна икономическа среда, като от Централната банка обръщат за следващ път внимание на ускорените темпове, с които порастват заемите за семействата, изключително в сегмента " Жилищни заеми ". 

Запазването на настоящите темпове на кредитен напредък, при актуалните равнища на действителни лихвени проценти, основава предпоставки за увеличение на задлъжнялостта, което, при към този момент ясно обрисувана наклонност към смяна на лихвения цикъл, може да се отрази отрицателно върху способността на кредитополучателите да обслужват отговорностите си и да докара до повишаване на необслужваните заеми и обезценки при евентуално утежняване на икономическите условия, допълват от Българска народна банка.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР