БНБ опроверга твърденията на депутати от Възраждане и БСП, че

...
БНБ опроверга твърденията на депутати от Възраждане и БСП, че
Коментари Харесай

БНБ опроверга депутатите от БСП и "Възраждане" - не е изготвяла доклад, че България не е готова за еврото

БНБ опроверга изказванията на депутати от " Възраждане " и Българска социалистическа партия, че е изготвила отчет, съгласно който страната ни не е подготвена за присъединение към еврозоната през 2024 година Вчера в Народното събрание въпросният документ даже беше публикуван измежду публицистите.
 
От централната банка са изпратили позиция на БНР след питане от националното радио за достоверността и характера на текстовете, представени пот политиците. В позицията си Българска народна банка удостоверява фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото точно с целева дата 1 януари 2024 година.
 
И изрично отхвърлят да са изготвяли разбор на резултатите от въвеждането на еврото, който да е утвърден от Управителния съвет на банката и да е публично импортиран в Народното събрание.
 
Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов цитираше текстове, от които - съгласно неговото тълкувание, може да се направи изводът, че страната ни не е подготвена за въвеждане на единната европейска валута през 2024 година Освен него, също и соцдепутатът Румен Гечев се базира на сходни текстове, само че акцентира, че става дума за " проектодоклад ".
 
Въпросният документ съществува и съгласно БНР още на първата му страница е изписано, че това е " работен вид към 25.10.2022 ", който е създаден от експертна група, без да е одобряван от управлението на централната банка, както и че в него не са отразени позиции на Министерството на финансите и други участници в работната група.
 
" Не съществува подобен " отчет на Българска народна банка ", безапелационни са от централната банка. И изясняват, че обсъжданите в общественото пространство текстове са работни версии, направени от специалисти на Българска народна банка като част от активността на работна група " Макроикономически разбори и обществени финанси " към Координационния съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната ".
 
Миналата седмица от трибуната на Народното събрание гуверньорът Димитър Радев посочи изгодите за страната ни от присъединението към еврозоната и предизвести, че в случай че не успеем да влезем в целевите периоди, идващият прозорец за нас ще бъде чак след 10 години.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР