БНБ и търговските банки бяха добре подготвени за подобна ситуация

...
БНБ и търговските банки бяха добре подготвени за подобна ситуация
Коментари Харесай

Шефът на БНБ: Неспазването на санкциите по Магнитски може да има тежки последствия за банковата ни система

БНБ и комерсиалните банки бяха добре готови за сходна обстановка като тази със листата „ Магнитски”. Превантивните ограничения, взети надалеч преди публикуването на листата, включваха текстове, които във вътрешните правила на банките, тези текстове бяха еднопосочни, че при налагане на наказания от Съединени американски щати банките ще се придържат към тези наказания и ще ги ползват. Неспазването на глобите може да имат тежки последици за банковата система. Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев на чуване във краткотрайната парламентарна комисия „ Магнитски”.

На 13 февруари 2018 година да вземем за пример Съединени американски щати включи в този лист латвийска банка за това, че не съблюдава американски наказания, свързани със Северна Корея. В рамките на 10 дни на 24 февруари 2018 банката беше оповестена в неплатежоспособност. Това е образец за тежки наказания, които не могат да бъдат по опциите на нашите банки. Това е главната причина да се одобряват тези превантивни ограничения. Мерките работеха даже преди оповестяването на листата „ Магнитски”, а размерът на заемите и депозитите на засегнатите лица е нищожен спрямо кредитното портфолио на банките, изясни Радев.

Кредитите на лицата общо в двата листата възлизат на 11,2 млн. лв., като общият размер на заемите на физическите лица в банковата система са 65 милиарда лв., то е дял от 0,017 %.

Привлечените средства от двата листата са 28 млн. лв., тук делът е 0.029%, разгласи Радев. Искам да кажа, че вследствие на признатите превантивни ограничения от позиция от депозитите и заемите, няма веществен проблем обвързван със листата „ Магнитски”. Реалният проблем е, че всяка една от българските банки, която не ползва глобите, може да бъде включена в санкционния режим и тогава следствията може да са тежки за цялата банкова система, акцентира Радев.

Разбирам, че става въпрос за юридически и честен проблем, само че банките не могат да изчакат политически или други дейности, забавянето може да им коства скъпо, по тази причина са взети и такива ограничения, сподели още Радев.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/175366864698830
Комисията " Магнитски " ще изслуша и служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов за нужните законодателни промени за ограничение на отрицателните проявления, наложени на български физически и юридически лица на глобите по световния закон върху българската финансова и икономическа система.

Преди седмица служебният министър на финансите Асен Василев предизвести, че има възможност да има спомагателни наказания по закона „ Магнитски “, т.е. още лица, включени в листата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР