БНБ е много сериозна институция и трябва да се оглави

...
БНБ е много сериозна институция и трябва да се оглави
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Намаляване на акциза на горивата ще намали цените на всички стоки и услуги

БНБ е доста сериозна институция и би трябвало да се оглави от човек без политическа обязаност

България сега не е подготвена за различни доставки, за са спре доставките от Русия

Интервю на водача на Българска социалистическа партия, вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова в предаването “Лице в лице ” по бТВ

Водеща: Надявам се, че не е била протоколна срещата ви с турския министър на търговията, тъй като в изискванията на война, повишаване и инфлация, би трябвало да има някакъв смисъл.

-Беше работна и доста ползотворна. Конкретно, мисля че постигнахме резултат в една сфера. В резултат на войната в Украйна и наложените наказания, усложнения импорт на стомана и производни от стомана за българската промишленост и българската стопанска система много компании пострадаха и се притеснявам, че ще стартират да затварят и производства. Европейският съюз пренасочи квотите от Русия и Украйна досегашните квоти, по които внасяхме стомана и производни от стомана към турската страна, към турската квота. Увеличи квотата на Турция. В един от продуктите, които са нужни за българската стопанска система, усили с половин милион тона размера, който може Турция да внесе в Европейски Съюз. И през днешния ден съответно разговаряхме част от този импорт да бъде ориентиран към България, защото българската стопанска система и промишленост има потребност от стомана, алуминий и метали.

Това ще бъде обезщетителен механизъм за спрените доставки от Русия и Украйна. Така ще помогнем на българските предприятия да не затварят, а на българските служащи да продължат да си получават заплатите.

Водеща: А цените какви ще бъдат? Различни ли ще бъдат от тези, които плащахме на Русия и Украйна?

-Въпрос на договаряния е.

Водеща: Тепърва следва.

-Важно е, че Европейски Съюз реализира единодушие квотата да бъде пренасочена към Турция и че ние през днешния ден с сътрудника министър на търговията имахме добър диалог, в който той съответно и ясно съобщи: “Готови сме да помогнем на България и ще отделим от тази квота за българската стопанска система ”.

Водеща: Добре. Сега друга тематика, гореща. Трус ли е в обединението фактът, че имате две кандидатури за началник на Българска народна банка? И Българска социалистическа партия кого избира – Гюров или Каримански?

-Трус – не, само че е противен казус. Нашата позиция беше и на срещата, която имахме ръководителите на партиите. От обединението декларирахме, аз и сътрудниците, че е добре да имаме единна кандидатура. Ние сме държавно управление, ние сме коалиция и би трябвало да излизаме с една кандидатура. Това беше нашата позиция. Уви, сътрудниците не стигнаха до това единодушие и имаме две кандидатури. Вчера късно вечерта изтече периода за внасяне. Утре ще си съберем парламентарната група и ще обсъдим нашето гласоподаване.

Водеща: А това значи ли, че в последна сметка шефът на Българска народна банка ще бъде определен с гласовете на опозицията, както предизвести Христо Иванов?

-Това е заплаха. Г-н Иванов е прав.

Водеща: А когато се срещате водачите на партии от четворната коалиция, от Има Такъв Народ кой идва?

-Г-н Йорданов.

Водеща: Тошко Йорданов?

-И Ива Митева.

Водеща: Те упорстват за своята кандидатура?

-Те са безапелационни за своята кандидатура.

Водеща: Вие в действителност ли нямате още никакво решение или просто желаете на следващия ден единствено да го легитимирате, тъй като съгласно нашите парламентарни кореспонденти Вашите сътрудници от Българска социалистическа партия споделят, че ще подкрепите Гюров?

-Все още нямаме общо заседание на парламентарната група, на което да го обсъдим и решим.

Водеща: А по какъв начин ще го решите, въз основата на какво?

-Ние сме дисциплинирани хора, на следващия ден ще съберем групата и ще решим.

Водеща: А въз основата на какво? Ще желаете ли среща с тях, по биография ли, по благосклонност към партиите ли? Какъв ще бъде критерия?

-Ние ги познаваме и двамата. Колеги са, депутати, и няма потребност занапред да се срещаме и да се срещаме с тях. Ще преценяме по професионални качества, по това, което знаем от техните благоприятни условия, и на следващия ден ще излезем с решение.

Ако питате за моето персонално мнение обаче считам, че на този пост не трябваше да се кандидатират хора, които са политически обвързани. Българска народна банка е доста сериозна институция и мисля, че там трябваше да се заложи на човек или на хора претенденти, които нямат политическа обязаност и да са съществени експерти в банковата сфера.

Водеща: А за какво не предложихте подобен Г-жо Нинова?

-Нашите съдружни диалози няма да ги разясня. Важен е резултатът. На финала сме с две кандидатури. Така че ние ще решим коя да подкрепим.

Водеща: Добре, в случай че приемем, знам, че е предполагаем въпросът ми, само че той в последна сметка на следващия ден ще се трансформира в действителност, вие на следващия ден ще гласувате или за единия или за другия – има ли заплаха поддръжката ви за единия от претендентите да докара до трус, до раздор с партията, чийто претендент ще загуби освен това гласоподаване?

-Не, не мисля. Разговорът ни беше спокоен, всяка от страните си изложи причините за своя претендент, тъй че не мисля.

Водеща: А имало ли е в миналото концепция Илиян Михов да бъде този претендент? Обсъждали ли сте го на съдружен съвет, на среща?

-Не. Не съм участвала на подобен съдружен съвет, на който да се разисква такова име, а участвам на всички.

Водеща: Това са първите две имена, които са препоръчани публично?

-Точно по този начин.

Водеща: Минаха 100 дни от вашето ръководство. Каква е вашата оценка за него? Сещам се за един резултат, който даде “Алфа Рисърч ” – три и нещо.

-Няма да го меря в число. 100 дни на невиждано скупчване на рецесии една върху друга. Мисля, че такова нещо не се е случвало в новата ни история. Ковид рецесия, енергийна, икономическа, а в този момент и войната. Безпрецедентно тежък интервал за държавното управление. Случиха се положителни неща. Имаме и още какво да работим.

Добрите неща – макар тези тежки 100 дни, държавното управление съумяхме да вземем ограничения, с които да стабилизираме стопанската система и да компенсираме семействата. Това са: 250 лв. отплата за бизнеса на мегаватчас, които от 1-ви април стават 300. Мораториумът върху цените за битовите консуматори, с цел да подкрепят фамилиите и семействата.

Водеща: Колкото и да е противоречив той.

-Не се подвигнаха цените на фамилиите, спасихме ги от едно фрапантно нарастване на битовите сметки. Освен това експерти настояват, че от 1-ви април като свърши мораториума цените няма да се вдигнат.

Водеща: Така го настояват и Вашите сътрудници Василев и Петков, само че ще забележим, както се споделя.

-Това що се отнася до помощта за стопанската система, за семействата, мярката 60/40, която успяхме да запазим. За последните 100 дни, от тези ограничения на държавното управление, 4 милиарда лв. се върнаха в стопанската система и семействата. За три месеца и половина – 4 милиарда И зад това число стои сериозна работа и политиката на държавното управление в поддръжка на стопанската система и на бизнеса.

Водеща: Казвате, че 4 милиарда са се върнали в семействата, само че аз не знам някой да се усетил по-богат в последните месеци.

-4 милиарда общо в стопанската система и в семействата, от тези помощи и обезщетения, които изредих. Другото положително е, че съумяхме в тези комплицирани 3 месеца и комплицирани връзки в Народното събрание да приемем бюджета. От 1 април се усилва минималната работна заплата, майчинството, компенсацията за развъждане на дете, детските, безвъзмездни детски градини, 50 млн. за енергийно небогати, нарастване на дотациите и бюджета за финансови разноски на общините. От първи април – през бюджета – това е втората линия на държание. Едната е да стабилизираме стопанската система и да помогнем на фамилиите. Другата е да увеличим приходите.

Това обаче, което би трябвало да създадем още – променените условия всяка седмица, новите цени, проблемите след войната и глобите – изискват актуализация на този бюджет. Предстои ни доста сериозна работа до юни да подготвим актуализация, която да е съответна на новата обстановка.

Водеща: Какво значи това? Като извършите тази актуализация, елементарният жител по какъв начин ще го разбере?

-Ако днешните събития в Брюксел се развият добре, Ви убеждавам, че всеки български дом ще разбере, че държавното управление го е защитило. Днес се разискват три доста значими решения по предложение на българското държавно управление. Те са:

1. Намаляване на акциза на горивата на половина от минималния в Европа. В момента ние сме страна с най-малък данък на горива. Той сега е 830 лева на 1000 литра за оловосъдържащия бензин, 710 лева на 1000 литра за безоловния бензин.Представете, че реализираме този триумф на българското държавно управление и понижим този данък на половина. Това ще бъде доста сериозен принос за понижаване на крайните цените на всички артикули и услуги.

2. Ние предлагаме таван на цената на газа. Знаете, че аз съм последовател на тази политика на налагане на таван на цени в тази рецесия. Цитирала съм и пред Вас политиката на господин Мицотакис, на Педро Санчев, на Виктор Орбан. Те от дълго време го направиха. Румъния и Сърбия до нас също постановиха таван.

Таван на цената на газ – 50 евро. Ако това се одобри, сами разбирате с каква огромна стъпка ще облекчим хората.

Водеща: А това зависи от Европейския съюз – таван на цената на газа?

-Да. В момента в Брюксел се разисква общоевропейско решения на всички страни членки. Слава Богу, имаме поддръжка от огромни стопански системи – да се вземе общо решение за Европа да има таван от 50 евро на цената на газ.

И третото положително решение, което се надявам да се случи, Европейски Съюз да купува общо в пакет газ. Това значи, че при по-голям пакет ще се получи понижаване на цената.

Ето три действителни стъпки на българското държавно управление, които ще доведат до понижаване на цените.

Водеща: Ако обаче Брюксел ги утвърди.

-Обикновено ме питате: “Ама какво действително ще извършите за понижаване на цените? ” Ето Ви три основни неща.

Водеща: Но би трябвало утвърждение от Брюксел обаче.

-Да. Слава Богу, не сме единствените там. Имаме предварителна информация, че ще имаме поддръжка и от другите страни. Всички се пробват да си стабилизират стопанските системи и да си оказват помощ на хората.

Водеща: А рубли имаме ли въпреки всичко за съветския газ? Днес съветската страна съобщи, че в това число за България важи, че в случай че желаеме газ от Русия, в рубли би трябвало да я купуваме.

-Да, чухме това изявление и имаме уверенията на министрите на енергетиката и на финансите, че това е допустимо и че няма да спрем доставките на газ.

Доставките на нефт и газ също е значима тематика и е добре, че в Европа от огромните се чува този глас – през вчерашния ден от канцлера на Германия Олаф Шолц, че не трябва да се постанова ембарго върху доставките на нефт и газ. Това е рационално решение. Знаете, че глобите всеки ден се уголемяват и уголемяват, само че да се изключи петролът и газът е положително решение, тъй като това би имало опустошителни последствия върху стопанските системи.

Водеща: Да, това съм сигурна, че Вие ще го подкрепите, единствено че другият вицепремиер Асен Василев споделя, че ние пък въобще няма да преговаряме с “Газпром ” за внасяне на газ. Вие говорите по-общи неща и по-големи, ние пък в случай че спрем преговорите…

-Преговорите още не са почнали. Ние имаме контракт до края на годината. Ще Ви кажа изрично нашето мнение. България сега не е подготвена с различни доставки, с цел да спре доставките от Русия.

Водеща: Сигурна ли сте, тъй като Асен Василев споделя, че имаме проект “Б ”?

-Говоря към този миг. Обсъждали сме всевъзможни разновидности – в случай че бързо свърши войната, в случай че се проточи. Всички разновидности сме обсъждали, само че все още да заявим изрично “Няма да водим диалози ”, не е аргументирано, тъй като нямаме подготвеност за различни доставки. Това би било тежък удар върху българската стопанска система и върху българските фамилии. Ние, като съдружен сътрудник, желаеме да защитим българския народен интерес

Водеща: Т.е. този проект “Б ”, за който приказва Василев, на Вас не Ви е прочут или не смятате, че той отразява действителността с днешна дата?

-Казах Ви, че няколко проекта сме обсъждали. Имаме информация за всички разновидности, само че все още не можем да кажем, че няма да доставяме газ от Русия, тъй като това ще съсипе българската стопанска система и ще оскъпи живота на българите. Народът ни не може да поеме повече тежест.

Водеща: Как ще постигнете единодушие в държавното управление, в случай че се стигне до такава степен: едните споделят “не ”, другите – “да ”? Кой ще надделее с нормално гласоподаване – дали да внасяме и да купуваме газ от Русия или да не внасяме? Ако се стигне до тази алтернатива, по какъв начин ще бъде решена в държавното управление?

-Вярвам, че ще надделее здравият разсъдък, както към този момент се случва в някои от противоречивите тематики. Ние най-малко преди всичко слагаме националния интерес и отбраната на българската стопанска система и на българските фамилии.

Водеща: А тази борба, която се води, война, съгласно мен, сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, а от моя позиция мога да кажа, че е сред държавното управление и прокуратурата, ще засилили ли борбата с корупцията или ще я обезсили?

-Ще я блокира, може би е най-точната дума. Нашата оценка за ръководството на Борисов е извънредно еднопосочна и поредна. Вие знаете пет години какви борби сме водили против корупцията на това ръководство и това няма да се промени. Това беше едно от най-корумпираните ръководства на България. Внасяли сме сигнали, вотове на съмнение, мачкали са ни, какво ли не за тези пет години. Ние сме достоверно определили този модел на ръководство като задкулисие, паралелна страна и 10 милиарда лева обири годишно. Това е политическата оценка.

Въпросът оттук насетне е юридическата страна. Начинът, по който това се потвърждава и се прави. Озадачаващи са последните събития от седмицата.

Водеща: Кое е най-озадачаващото от всичките събития?

-Ако е вярна информацията, тъй като непрекъснато се трансформира в последните часове, да се образува стремително досъдебно произвеждане против министър Василев по тази причина, че е показал една от компаниите като вероятно със подозрения за корупция. Аз не го разбирам. Има толкоз мотиви да се образува досъдебно произвеждане за същинска корупция, да се стигне до съд и присъда, тази бърза реакция примерно…

Виждате ли го конфликтът – едните това, другите.. В последна сметка ще страда въобще желанието ни за правдивост и да има обективен развой.

Водеща: Вие казвате ли, че Министерство на вътрешните работи арестува Борисов, Горанов и Арнаудова, прокуратурата е образувала досъдебно произвеждане на вицепремиера?

-Това са обстоятелствата, няма потребност аз да ги споделям. На мен ми е необичайно бързото досъдебно произвеждане против министър, тъй като е споделил нещо за една от фирмите, която би трябвало да се проверява. И като правист не го разбирам.

Водеща: Сега ще посмеете ли да кажете нещо за някоя компания, тъй като може да Ви се образува досъдебно произвеждане?

-Нямам никакво терзание. 5-6 години го върша това с всички последствия, които съм изтърпяла. Само преди седмица внесохме 400 страници в прокуратурата за злоупотреби, които разкрихме в Министерството на стопанската система и промишлеността за “Експо Дубай ”. Нямаме никакви терзания да продължаваме да го вършим и Ви давам обещание, че напълно скоро ще имаме вести в тази посока. Тъй като, когато влязохме в Министерството на стопанската система и промишлеността, първата ни работа беше да желаяме Агенцията за държавна и финансова ревизия и Сметната палата да създадат проверка, с цел да забележим какво заварваме. А от това, което видяхме, към този момент някои неща са в прокуратурата. Следват и други. Няма нито страхове, нито терзания от това.

Водеща: Корупцията, когато си в съпротива наподобява по един метод и когато си във властта, по различен ли? Представата за корупция друга ли е от действителността?

-Когато си във властта я виждаш по-голяма и я виждаш действителна. Защото в теб са обстоятелствата и документите. Когато си в съпротива не постоянно имаш достъп до обстоятелствата и до доказателства. Когато влезеш в самото ръководство ти виждаш договорите, ревизионните актове, заобикалянето на публичните поръчки, даването на пари, ин хаус и така нататък Ти към този момент държиш в ръцете си действителните доказателства и можеш към този момент действително да го направиш.

Опозицията може да желае вотове на съмнение, може да внася сигнали до прокуратурата за подозрения за корупция. Тук държиш действително нещата. За нас и за цялото държавно управление най-важната задача е тази борба да я доведем до дъно.

Водеща: Как ще я доведете до дъно, г-жо Нинова, без прокуратурата? Тя само може да свърши тази работа. Тя е стопанин на досъдебната фаза. Вие имате 100 документа, аз имам 200. Как ще стане?

-Първо, ще стане с професионално събиране на тези документи. Второ, с действителното им подаване, не просто с говорене по екраните. И трето, с всекидневен напън, в случай че би трябвало, какво се случва по тези каузи. Аз ще Ви кажа от нашата процедура в министерството – сега, в който внасяме сигнали, след две-три седмици аз стартирам да пиша писма: “Какво стана с това? ”, “Докъде стигнахте с това произвеждане? ” А не просто да хвърлиш едни документи и да не се интересуваш.

Но напъните на нашето държавно управление би трябвало да вървят паралелно в няколко направления – смяната на модела, поради която дойдохме и поради която хиляди хора бяха по площадите, различно създаване на другия модел, паралелно тези неща би трябвало да се водят. И в тези две огромни политически цели, да успеем да приведем България и народа ни през тези тежки рецесии. Три цели, които изискват големи старания, воля и темперамент. Вярвам, че ще се оправим.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР