Блокирането на гарантираните влогове във фалиралата КТБ месеци наред, без

...
Блокирането на гарантираните влогове във фалиралата КТБ месеци наред, без
Коментари Харесай

Съдът на ЕС обяви за незаконно блокирането на гарантираните влогове в КТБ

Блокирането на обезпечените влогове във банкрутиралата КТБ месеци наред, без притежателите им да могат да ги изтеглят, е било нелегално. Българска народна банка не е приложила евродирективата за обезпечените депозити, съгласно която предпазените пари е трябвало да бъдат изплатени в границите на 5 работни дни след затварянето на банката.

С това решение излезе Съдът на Европейския съюз в Люксембург по дело, заведено пред Административен съд - Варна от жителя Николай Кантарев. Той е имал влог в КТБ и в този момент претендира да бъде заплатен с размера на дължимите наказателни лихви за четирите месеца веселба, написа в. " Сега ".

КТБ бе затворена с решение на Българска народна банка на 20 юни 2014 година и още същия ден централната банка ѝ наложи специфичен контрол и забрани изплащането на всички депозити. Вместо евродирективата, Българска народна банка реши да приложи тогавашното българско законодателство, съгласно което изплащането на обезпечените депозити - тези до 196 000 лева, стартира до 20 дни от отнемането на лиценза на банката.

Изплащането обаче стартира доста по-късно - чак при започване на ноември. Оправданието за забавеното погашение бе, че във Фонда за гарантиране на влоговете липсват задоволително средства. Впоследствие законът за гарантиране на влоговете беше изменен и съгласуван с евродирективата. Според нея срокът за погашение на предпазените депозити може да бъде продължен най-вече до10 работни дни, което значи, че през лятото на 2014 година вложителите трябваше да си получат парите най-късно доникъде на юли. На процедура това се случи с повече от четири месеца забавяне.

Сега Варненският съд би трябвало да реши дали Българска народна банка е имала противоправно държание и дали съзнателно е предизвикала вреди на депозантите или не, счита Съдът на Европейски Съюз. При всички положения съдиите в Люксембург са безапелационни, че оправданието на Българска народна банка, че Фондът за гарантиране на влоговете не е разполагал с задоволително средства, с цел да заплати влоговете, е безусловно нерелевантно.

Решението на съда в Люксембург идва след питане от Варненския съд. То дава действителни шансове освен на Кантарев да завоюва делото си, само че и на стотици инвеститори с обезпечени влогове да търсят правата си за пропуснати изгоди. Вложителите, които занапред считат да претендират само за лихвите за забавено заплащане, обаче са изпуснали тригодишната отминалост, изтекла през юни тази година. " Те могат да водят каузи за претърпени имуществени и неимуществени вреди. Има хипотези, при които хора са пропуснали да се лекуват или да лекуват свои близки, или пък са пропуснали значими покупко-продажби, като са разчитали на парите от обезпечения влог. Тези искове са с 5-годишна отминалост и към момента може да бъдат водени ", изясни Михаил Екимджиев, юрист по делото на Николай Кантарев.

Според юрист Екимджиев е малко евентуално да има всеобщо завеждане на каузи, макар че пострадалите инвеститори на КТБ са близо 250 000. " Класическият случай, при който може да се търси обезщетение под формата на лихви, е с изтекла отминалост, а не са толкоз доста хората, които имат доказуеми други искания, свързани със здравословни проблеми, покупко-продажби и прочие ", счита юристът.

Според него обаче решението на съда в Люксембург ще има и други значими последствия. То ще подтиква българския законодател и висшите съдилища да основат по-ясни процедурни правила при водене на сходни каузи. Държавата е длъжна да сътвори подобен ред, само че досега не го е направила и има едно блуждаене в практиката на нашите съдилища, което основава доста спънки, освен свързани с проблема КТБ, а по принцип ", счита Екимджиев. Случаят с Николай Кантарев няма да е първото извоювано дело против Българска народна банка по проблема КТБ. Вече има няколко извоювани на първа инстанция каузи за компенсации от лихви за веселба, сподели още той.

Съдът на Европейски Съюз в това време категорично прецизира, че българските управляващи нямат право да затрудняват приемането на обезщетение за вреди и да го вършат " на практика невероятно " или " прекалено мъчно ". Това значи, че съдът може да реши даже да освободи или да облекчи жителите от правосъдна такса, с цел да водят делата си против страната.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР