Спорт и блокчейн: Неочаквана комбинация

...
Блокчейн технологията експлодира в публичното полезрение с излизането на пазара
Коментари Харесай

Блокчейн технологията експлодира в публичното полезрение с излизането на пазара на Биткойн и други криптовалути. За да разберете напълно специалните предимства на блокчейните, когато става въпрос за дигитални валути, се изисква диплома за компютърни науки, но все повече хора разбират, че блокчейните има потенциал да разрешават належащи проблеми отвъд криптовалутите: управление на верига за доставки, дигитални идентификатори, международни парични преводи и много други.

Благодарение на криптирането с публичен ключ, разпределена архитектура и поддръжка на децентрализирани приложения, блокчейните може да изглеждат повече в свои води в компютърната лаборатория, от колкото на игрището. Но, изненадващо много спортни отбори създадоха големи блокчейн инициативи - повечето от които свързани с незаменими токени или NFT-та.

Основи на NFT

Представете си, че наследявате златен пръстен или получавате такъв като подарък. Най-вероятно ще искате да знаете стойността му, нали? В такъв случай, ще занесете пръстена при бижутер за оценка.

Но оценката не означава край на историята. Ако това е сватбеният пръстен на баба ви - има единствен по рода си произход, които добавя към стойността му. Няма бижутерска оценка, която да ви каже колко струва този пръстен за вас - понеже той е уникален.

Пръстени, които нямат сантиментална стойност или уникална такава, са заменими. Терминът, който се използва в английския е 'fungible' /заменими/ и е вид жаргон, който адвокатите използват в застрахователната индустрия, за да опишат различни предмети, които могат да бъдат заменени с почти идентични такива.

Повечето крипто монети и токени са заменяеми. Една монета Ethernet е същата като всяка друга. Но някои токени са свързани с уникални предмети от реалния свят - например художествени шедьоври.

Когато купувате токените, вие купувате частична или пълна собственост върху това уникално произведение на изкуството. Тази собственост е представена като NFT, което означава "незаменим токен". Незаменимите токени са нещо като серийни номера: Те имат уникална връзка с онлайн или офлайн стоките, с които са свързани.

Всички заменяеми токени има абсолютно еднаква стойност, докато незаменимите токени могат да имат уникална стойност въз основа на връзката на NFT монетата с базов актив. Това означава, че NFT монетите се купуват и продават в зависимост от пазарните фактори, включително рядкостта, присъщата стойност, инвестиционния потенциал и значимостта на свързания актив.

Незаменими токени в спорта: Отвъд Bored Apes

В най-разпространеното си въплъщение NFT се свързват с цифрови карикатурни изображения на отегчени маймуни и ботаници.

Но много спортни отбори започват да превръщат своите NFT в основен компонент на усилията си за изграждане и привличане на голяма фенска маса.

Socios е водеща пазарна фен платформа за спортни NFT-та. Към днешна дата, сайтът поддържа над 50 професионални спортни отбора, посредством NFT-та, които предоставят уникални облаги на феновете.

Например, фенове, които са закупили NFT-та, може да бъдат поканени на специални събития, където да се запознаят с играчите в отбора. Може да получат преференциални места на спортно събитие. А, някои отбори, изпращат тениски с автографи от своите играчи. Други, позволяват на NFT притежателите да избират музиката която звучи на стадиона при представяне на отбора или когато играч на отбора отбележи точка.

Socios започва като платформа, която свързва европейските футболни клубове с техните фенове, но от тогава претърпява много промени и се разклонява. Днес, платформата предоставя NFT базирани услуги на клубове на много различни спортове: футбол, гейминг, борба, моторни спортове, баскетбол, тенис, американски футбол, хокей на лед, МЛС, ръгби и други.

Можете да посетите сайта на Socios, за да закупите NFT-та, с които да подкрепите определен отбор. Ако, обаче, искате да инвестирате в самата платформа, ще трябва да посетите платформа като Kriptomat, посредством която да закупите токени, които захранват Socios: Chiliz или CHZ токените служат за вътрешна валута в Socios и купуването им е като инвестиция в платформата.

Socios предлага уникална структура, която спортните франчайзи могат да използват, за да увеличат печалбите си, както и ангажираността на феновете. Но, когато говорим за спортни токени, това далеч не е единствената платформа в града. Можете да закупувате спортните NFT-та от OperSea, Rarible, Aetsoft, Enjin, Accubits, Nifty Gateway, AirNFTs, Sorare, Dibbs и други платформи.

Директно до източника

Някои спортни отбори, играчи и лиги са приели етоса зад блокчейн технологията и заобикалят съществуващите пазарни платформи, предлагайки NFT-та директно на феновете.

Например NBA предлага NFT-та на баскетболната асоциация, комплект от токени, които репрезентират професионалните баскетболни играчи. Тези "динамични" NFT-та променят видя си на база на представянето на играчите в момента. Оживен пазар за купуване, продавате и търговия свързан с комисионни канали, които водят директно в джоба на NBA.

Висшата бейзболна лига също работи върху подобна инициатива. През 2021-ва година, отборът по хокей на лед New Jersey Devils се превръща в първия хокеен отбор в лигата, който продава собствени NFT-та.

Преди създаването на NFT-тата на асоциацията (Association NFTs), NBA работеше с Dapper Labs по създаването на NBA TopShots, NFT-та, който са свързани с велики моменти в баскетболната история.

Футболният клуб ФК "Барселона" създаде своя собствена крипто валута - не NFT, а криптовалута с общо предназначение, под наименованието FC Barcelona Fan Token, търгуващ се като BAR.

Повечето пазари на NFT изискват от клиентите да плащат за НФТ и свързаните с тях такси с криптовалута. В резултат на това първата стъпка от пътуването с NFT в спорта може да бъде създаване на сметка в лесна за използване платформа за криптовалути като Kriptomat.

За Kriptomat

Основана през 2018 г., Kriptomat коренно променя света на криптовалутите с въвеждането на най-простата платформа в Европа. Kriptomat прави дигиталните финанси толкова прости, че всеки навсякъде има достъп до свободата, справедливостта и удовлетворението, които криптовалутите представлявят. Стотици хиляди клиенти из цяла Европа и 120 държави по света се доверяват на Kryptomat, когато купуват, продават, разменят, печелят, споделят и инвестират в криптовалути.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР