Близо ⅓ от българите отказват да пазаруват в обект, в

...
Близо ⅓ от българите отказват да пазаруват в обект, в
Коментари Харесай

Всеки трети българин избягва търговци, които приемат само кеш

Близо ⅓ от българите отхвърлят да пазарят в обект, в който може да се заплати само с кеш, демонстрира изследването, извършено от норвежката платформа за мобилни разплащания . Изследването демонстрира още, че над 75% от българите избират да не употребяват банкноти, защото смятат безкешовото заплащане за по-бързо и по-удобно. Според преобладаващата част от тях търсенето на банкомат е еднакво на загуба на време, изключително откакто на от ден на ден места в България заплащания могат да се одобряват освен с карта, само че и непосредствено от смарт телефона.
 Снимка 555282
Източник:

" Това е образец за демократизацията на финансите, при която потребителите гласоподават с парите си и по този метод изискват от търговците повече улеснения в процеса на извършването на покупки ", разяснява Детелина Момчева, стопански шеф на Settle за България . " Вярваме, че смяната и развиването на всяка една услуга би трябвало да е в отговор на потребностите на потребителите. Затова ще продължим да изследваме непрестанно техните желания и да надграждаме Settle ", прибавя тя.

По последни данни на Българска народна банка броят на ПОС-терминалите за заплащане с карта у нас към този момент е над 108 000 . " Потенциалът на мобилните заплащания е още по-голям, тъй като при тях търговците могат да получават средства от смарт телефон на смарт телефон и без съществуването на настрана терминално устройство. А броят на дейните смарт телефони в България е над 4 млн., безусловно всеки втори има такова устройство, което употребява всекидневно, в това число и за парични преводи ", счита още Детелина Момчева.

" Финтех фирмите като Settle обезпечават по-евтин и комфортен метод за приемане на безкешови заплащания спрямо ПОС-терминалите, които изискват поддръжка и генерират спомагателни разноски за търговците ", прибавя тя.

Над ⅓ от интервюираните означават, че когато употребяват телефона си като способ за разплащане, това им икономисва натоварването да носят портфейл в себе си. Според 16% от респондентите заплащането със смарт телефон защищава от корист с картата им.

Като най-сигурни способи за разплащане интервюираните единомислещо показват мобилния портфейл и картите - общо над 72%. Запитани в какви обстановки избират мобилните разплащания, съвсем 44% от интервюираните дават отговор, че постоянно залагат на този способ, без значение в каква обстановка попадат, 35% употребяват мобилни разплащания, когато пазарят онлайн и 21% - когато имат потребност да разменят пари с близки и познати.
 Снимка 555281
Източник:

Най-голям интерес будят отговорите на въпрос в анкетата по отношение на бъдещето на парите. Повече от половината - 53% от респондентите си показват, че до 2-3 години парите в брой ще излязат от приложимост и всички разплащания ще са цифрови, а 41% пък са на мнение, че нищо няма да се промени. Значително дребен % от хората имат вяра, че националните валути ще отпаднат и криптовалутата ще вземе превес.
 Снимка 555280
Източник:

Анкетата има за цел да изследва смяната в настройките на потребителите към другите типове заплащания, да разпознава кой е най-предпочитаният способ за разплащане от българите, за какво избират точно него и кой съгласно тях е най-безопасният метод за заплащане.

Провеждането на това изследване е следващата стъпка от страна на норвежкия снабдител на мобилни разплащания Settle за запознаване от близко с българките консуматори и техните настройки. Още от самото си стъпване на българския пазар, при започване на годината, Settle следва своята съществена цел, а точно да дава нови благоприятни условия на своите консуматори, предлагайки им бързо и елементарно безкасово заплащане.

Проучването на Settle България е извършено сред 5 и 20 ноември 2021 година и в него са взели участие над 500 измежду консуматори в цялата страна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР