Близо сто хиляди палестинци се събраха днес на централния площад

...
Близо сто хиляди палестинци се събраха днес на централния площад
Коментари Харесай

Близо сто хиляди палестинци се събраха в Газа за 13-ата годишнина от смъртта на Ясер Арафат

Близо 100 хиляди палестинци се събраха през днешния ден на централния площад в град Газа на възпоменание за гибелта на някогашния исторически водач Ясер Арафат. Това е първото публично възпоменание в линията Газа за гибелта на Арафат от 2007 година, когато ислямисткото придвижване Хамас завзе със мощ властта в тази територия и измести Фатах, което провокира цивилен спор.

Миналия месец двете страни подписаха с посредничеството на Египет съглашение за помиряване, което планува Хамас да отстъпи на Фатах гражданската власт в Газа на 1 декември.

"Стриктното осъществяване на съглашението и поемането на властта от държавното управление сигурно ще помогне за облекчение на страданията и за възкръсване на вярата за по-добро бъдеще за всички нас ", сподели президентът Абас пред събралото се голям брой. Събралите се на възпоменанието в град Газа развяваха палестински флагове и издигаха лозунги за единение. Те носеха фотоси на Арафат и на настоящия водач на Фатах Махмуд Абас.

Ясер Арафат умря в болница във Франция през 2004 година Той бе създател на Фатах и ръководеше тази палестинска организация до гибелта си. Арафат, някогашният израелски президент Шимон Перес и някогашният министър председател Ицхак Рабин създадоха споразуменията от Осло, които предвиждаха основаване на палестинска страна. Тримата бяха удостоени с Нобелова премия за мир през 1994 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР