Близо милион и четиристотин хиляди са общо поставените дози ваксини

...
Близо милион и четиристотин хиляди са общо поставените дози ваксини
Коментари Харесай

Разминаване в данните за поставените ваксини в Единния информационен портал

Близо милион и четиристотин хиляди са общо поставените дози ваксини до този миг. Оказва се обаче, че има разминавания сред оповестените дози за деня и броя на дозите, с които нараства общият брой поставените ваксини. Мая Димитрова пресметна, че над 20 пъти през последните четири месеца се получава такова противоречие. Според здравното министерство става въпрос за поправяне и отменяне на дози при позволена неточност.

Това са всички сложени дози до момента. Това е техният брой през вчерашния ден. Ако се доверим на тези публично оповестени данни, ще решим, че през вчерашния ден са сложени 18 048 дози. Според написаното в портала обаче това не е по този начин - имунизирани са с 16 души повече.



Ето тук сме събрали подадените от системата общо сложени дози по дати. Това са поставените ваксини за деня.



А тук сме пресметнали с какъв брой нараства общият брой сложени ваксини. Като съпоставим колоните, виждаме, че в избрани дни има разлика.



Най-много несъответствия има през май, само че и в двата дни на юни данните се разминават.



В избрани дни се стига до 50 дози разлика. В столицата, да вземем за пример, от началото на май в 18 % от дните е имало неправилност.



" Самият способ на събиране на данни е стеснителен, този вид систематизиране на неточности, че се появяват много огромни разлики на инцидентен интервал от време, е притеснително, тъй като в случай че по този начин събират всички останали данни, би трябвало да преосмислим в някаква степен изводите от това, което вършим ", сподели математикът Лъчезар Томов.

Проблем с метода, по който се попълнят данните в портала има - от тази графика се вижда по какъв начин броят на инфектираните и броят на имунизираните в един и същи миг постоянно понижават.



След което се наваксва. Но един път подадени, се допуска, че данните са правилни, най-малко във връзка с броя на имунизираните.

" От време на време се появяват разлики в бройки към 50, към 100, а освен единични отклонения, което приказва, че има някаква неточност в метода на събиране на данни. И примерно данни, които би трябвало да се извеждат от други данни, примерно се извеждат разлики от кумулативен брой, поотделно се вкарват и се вкарва ръчно ", изясни математикът.

Българска национална телевизия изпрати питане до здравното министерство. От отговора, който ни изпратиха, излиза наяве, че разликата е разследване от опцията за поправяне и отменяне на дози в случаите, когато е позволена неточност при въвеждането на съответна ваксина.

Това значи обаче, че броят на поставените дози в последна сметка не следва да се трансформира - след анулирането в някакъв миг поставената доза би трябвало да се вкара още веднъж с промяна. Данните обаче демонстрират, че 123 дози са анулирани, а са добавени едвам 13 за интервал от четири месеца, или противоположното.

" Би било хубаво да се разгласява методика по какъв начин се събират, да се пробват експертите да проучват и да кажат някъде от ръчно събиране, нормално по този начин стават тия неточности, да кажат какво се случва ", сподели още Томов.

Министерство на здравеопазването продължава да не разгласява данните за имунизацията в отворен формат - т.е., да са комфортни за разбор. За да се случва това, те би трябвало да се събират ръчно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР