Близо месец, след като в интернет се появи изгубената“ пътна

...
Близо месец, след като в интернет се появи изгубената“ пътна
Коментари Харесай

„Прилича на съдебен спор“: Скандалът с „Турски поток“ рязко излезе на политическата сцена

Близо месец, откакто в интернет се появи „ изгубената “ пътна карта за „ Турски поток “ през България, тематиката внезапно влезе в Народното събрание. Начинът, по който се случи обаче, оставя чувството, че повода за това не са въпросителните, които излязоха към противоречивия план, а идните избори и търсенето на опорки за предизборната акция.
Пак комисия...
Поредна краткотрайна комисия в Народното събрание, която този път да изследва обстоятелствата и събитията към изчезналата пътна карта, оферират от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ). Коалицията е внесла през днешния ден план на решение в деловодството на Народното събрание. Създаването ѝ беше обявено от депутата от ПП-ДБ Венко Сабрутев по време на брифинг в петък, на който участваха и представители от " Демократична България ".

Днес, когато нямаме ангажимент да имаме болшинство, може умерено да извадим пред обществото, тъй като то би трябвало да знае за какво България обезпечи пускане на войната в Украйна, за какво България даде на Русия тази опция, българските жители би трябвало да знаят за какво бяха изхарчени три милиарда лв. за съветска тръба, която ще транспортира съветски газ “, сподели той.

Целта на комисията ще е да се открият всички обстоятелства и условия към тръжните процедури и физическото създаване на газопровода, тъй като там, съгласно ПП-ДБ, има доста съществени подозрения за нарушавания. „ Трябва да се види дали не сме влезнали в тежка взаимозависимост. Там има доста огромни подозрения за нарушавания ", изясни Сабрутев.

Веднага по-късно и представители на ГЕРБ дадоха брифинг по тематиката, като споделиха, че не се опасяват от краткотрайни комисии и ще се включат и в тази. „ Решението е взето от българския парламент за този план, единомислещо “, сподели депутатът от ГЕРБ и някогашен енергиен министър, виновен за подписването на плана и изгубената му пътна карта, Теменужка Петкова.

Как сме помогнали да се заобиколи Украйна при изискване, че тя продължава да транзитира съветски газ “, попита Томислав Дончев.

Според сметките на ГЕРБ приходите от пренос на съветски газ по „ Турски поток “ през България, който те държат да назовават „ Балкански поток “, до тази година ще бъдат 1.7 милиарда лева, а той коства 2.6 милиарда лева По думите на Дончев мегапроектът ще се изплати единствено за 5 години, което дава отговор на въпроса дали е доходоносен.

Според Дончев основаването на тази комисия е „ презрян опит Народното събрание да се употребява за предизборни цели “.  

Не бива да докарваме обстановката до това Народното събрание да наподобява на правосъден спор, на реплика на правораздаване “.
Бил ли е „ Турски поток “ част от договарянията за държавно управление?
На 18 март, когато към момента Политическа партия и Демократична България се надяваха на коалиция с ГЕРБ, в изявление за bTV Кирил Петков бе запитан дали в преговорния развой за съставянето на кабинет с първия мандат Политическа партия и Демократична България са сложили въпроса за пътната карта пред Теменужка Петкова. Тогава той изрично дава отговор: " Не, не сме я питали ". 

В преговорния екип ние работихме по този документ. Решихме да не се опитваме да приказваме за всички други странични тематики ( " Турски поток " – бел. ред.), тъй като това, което ни се случваше и съгласно мен имаше и трети страни, които се опитваха да го създадат, е да се вкарват оптимално разнообразни други тематики. В преговорния екип ние взехме решение да се абстрахираме от всички други тематики, да приказваме за промените, които трябват на България ". 

Тогава той сподели и нещо друго доста забавно:

Не би трябвало да ставаме политически съдии и прокурори, би трябвало да се борим институциите да си правят работата. Дума против дума е едно непрестанно говорене. "

На въпрос по време на брифинга през днешния ден, за какво чак в този момент се повдига тематиката " Турски поток ", Сабрутев дава отговор: 

Темата " Турски поток " беше част от договарянията сред ПП-ДБ и ГЕРБ. Те отказваха да включат тази тематика в дневния ред на Народното събрание. "

В поддръжка на думите на Петков отпреди десетина дни и в несъгласие на изказванието на Сабрутев от в този момент, Теменужка петкова споделя: " Лъжа е изрично, че тематиката „ Балкански поток “ е участвала в договарянията сред нас ".

Тази тематика безусловно беше сложена в последния ден, когато стана ясно, че всичко, обвързвано с договарянията, се проваля. Тогава те, един тип като опасност по отношение на нас, взеха решение, че ще слагат тематиката, обвързвана със основаване на анкетна комисия по отношение на този план “, добави Петкова

От следващия скандал, в жанр правосъден спор, сред някогашните съдружни сътрудници ясно личи, че внезапното излизане на дневен ред на проблема " Турски поток " не предвещава отговори на десетките въпроси и обвинявания, свързани с плана, а ще се трансформира в следващата скандална тематика, по която депутати ще се събират на краткотрайна комисия, употребявайки един от най-големите кавги в българската енергетика за предизборни цели.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР