Близо едноседмичната мисия на спецпратеника на ООН Джейн Хол Лют

...
Близо едноседмичната мисия на спецпратеника на ООН Джейн Хол Лют
Коментари Харесай

Пропадна опитът за подписването на пътна карта по кипърския въпрос

Близо едноседмичната задача на спецпратеника на Организация на обединените нации Джейн Хол Лют в Кипър приключи несполучливо. След шест кръга съвещания и неофициална взаимна среща в петък вечерта в Никозия, водачите на двете кипърски общности не съумяха да се спогодят за техническото задание, което би трябвало да образува основата за обновяване на договарянията по Кипърския въпрос, заяви БНР.
Макар че Джейн Хол Лют напусна Кипър в петък вечерта без стремежи резултат – координиран текст на техническото задание, тя изрази вяра, че двамата кипърски водачи ще съумеят да насърчат ефикасен разговор. „ През седмицата имахме съществени полемики, които бяха доста фокусирани. Това е непрестанно изпитание и двамата водачи са решени да продължат този развой ”, уточни тя в изказването си след последната неофициална среща.
„ Няма отчаяние, не се отхвърляме от вярата, процесът е в ход “, добави президентът на Кипър Никос Анастасиадис. „ Страните са съгласни, че напъните за довеждане докрай на заданието ще продължат ”, бе позицията на водача на кипърските турци Мустафа Акънджъ.
След несполучливите старания за реализиране на единодушие и въз основа на отчета, който Джейн Хол Лют ще му показа, в този момент генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш би трябвало да вземе решение за метода, по който ще се движи процедурата.
Своеобразни „ съвещания ” стартира турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който идва в събота в окупираните територии. Официалните му срещи с представители на политическото управление на кипърските турци са в понеделник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР