Близо една четвърт от наемните работници (около 600 хил. души)

...
Близо една четвърт от наемните работници (около 600 хил. души)
Коментари Харесай

КНСБ: Близо 1/4 от работещите получават заплата под средната за страната

Близо една четвърт от наемните служащи (около 600 хиляди души) получават заплата под междинната за страната. Това разгласи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От тези 600 хиляди, 403 хиляди са работещите на минимална работна заплата, като концентрацията на хора, наети на минимално заплащане е най-висока в бранша на хотелиерството и ресторантьорството - близо 38% от всички заети, както и в бранша на строителството - към 24-25 на 100.

По думите на Димитров нарастването на наетите на минимална работна заплата в хотелиерството и ресторантьорството е с два пъти повече през тази година по отношение на предходната, когато те са били 17 на 100. Той уточни, че това може да знак за " посивяване " на бранша.

Два пъти по-висока е заплатата в столицата спрямо тази във Видин, сподели още той.

От КНСБ показаха, че настояванията им от бюджета на страната за следващата година са задоволени от изпълнителната власт на половина. Той напомни, че общите претенции на КНСБ за спомагателни средства са били за малко над милиард лв., аса получили малко над 600 млн. Допълнително.

Повече повече от половината от парите са за междинното обучение, 160 млн. лв. - за бранш " Сигурност ", а останалите за държавното ръководство.

Най-ощетеният бранш съгласно КНСБ е земеделието.

Синдикатът съобщи, че ще продължава да упорства за стартова заплата за висшист от 700 лв. и за минимална работна заплата най-малко 50% от междинната работна заплата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР