Близо две години след пожара в тютюневия град в Пловдив

...
Близо две години след пожара в тютюневия град в Пловдив
Коментари Харесай

Какво се случва с паметниците на културата в Пловдив?

Близо две години след пожара в тютюневия град в Пловдив възобновяване на постройките, които са част от колективен монумент на културата, не е почнало. Единствено е сложена железна структура към фасадата на единия от от двата изпепелени склада на Кудуглу. На улица " Одрин ", където жителите направиха жива верига против разрушаването на тютюневия склад, дъждът и вятърът са на път да доразрушат останките от постройката на " Ориент Табако ". В същото време притежатели на здания монументи на културата чакат с години утвърждение от държавните институции, с цел да ги реставрират.

Пловдив

На улица " Одрин " 8 в Пловдив - нищо ново две години по-късно дейностите се развиват в правосъдните зали и в канцелариите, а през това време вятърът отнася скъпи парчета от предишното на Пловдив.
Петкана Бакалова - зам.-председател на Камарата на архитектите в България: Там би трябвало да се демонтира част от покрива, това в допълнение усложнява обстановката със постройката, има заплаха от самосрутване.
В момента притежателите Георги Бранеков и Александър Николич апелират на втора инстанция заповед на кмета Иван Тотев за незабавното подсилване на постройката. В същото време другото дело против тях в Окръжния съд за разрушаването на склада бе прекъснато и ще би трябвало да стартира изначало, евентуално през септември. В НИНКН няма процедура по смяна на статута. Има в съгласие снимане на обекта, осъществено от Община Пловдив.
Димитър Кацарски - зам.-кмет на Пловдив: Това, което ние сме създали, е най-важното - фотограметрия, и сега постройката продължава да се разрушава, това е явно. Поне да може да бъде възобновена в нейния цялостен тип, подобен, какъвто беше преди сриването ѝ.
Метри по-надолу по улица " Иван Вазов " единият от двата изгорели склада на Кудуглу е обезопасен с железна структура. Пожарът на 21 август 2016 година за минути изпепели едни от най-ценните здания на Тютюневия град. Разследването завърши с неоправдателна присъда за локалния клошар Любомир Данчев, а цигарата му се трансформира в нарицателно. Сега фасадните стени на складовете са укрепени и не заплашват пешеходците.

С НИНКН през март 2018 година е координиран абстрактен капиталов план за четириетажни жилищни здания с магазини, с ангажимент собствениите да запазят истинските фасадини.

Друга постройка монумент на културата - средновековната баня " Орта Мезар ", също изгоря преди години. След процедура по координиране с НИНКН, траяла години, в този момент следва реставрирането ѝ.
Радослав Бозуков: Ние, може би, сме от дребното вложители, които желаят банята да се възвърне в нейния достоверен тип, дори на моменти съм си мислил дали, тъй като банята е от османско време, някой огромен родолюбец не ни прави някакви спънки, тъй като 10-12 години ние не можем да почнем да вършим този капиталов план.
Проектът за банята планува тя да се трансформира в арт-кафе изложба с пространство за театрални изяви. Пропиляното време обаче са пропуснати изгоди освен за вложителя, само че и за обществото. Според архитекти пропуск в държавната политиката по запазване на историческото завещание е неналичието на осведомителни семинари за самите притежатели, на които да се изясни какви са привилегиите да имат монумент на културата, а освен отговорностите.
Арх. Петкана Бакалова: Имахме една клиентка със постройка в Капана и тя не знаеше, че откакто постройката е монумент на културата, е освободена от налог боклук и заплаща по 3 хиляди лв. години наред.
Експертите са безапелационни, че незабавно би трябвало да се направи указател на всички монументи на културата от локално значение и периодите за одобряването на дребни поправки и намеси в постройките да станат по-кратки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР