Близо два часа депутатите спорят по искане на Възраждане“ за

...
Близо два часа депутатите спорят по искане на Възраждане“ за
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ се събраха срещу машинния вот

Близо два часа депутатите спорят по искане на „ Възраждане “ за основаване на краткотрайна парламентарна комисия, която да изследва извършеното на изборите машинно гласоподаване. Проектът получи поддръжката на ГЕРБ, която от дълго време води война с новата изборна технология, а също и на Движение за права и свободи, с което в действителност сплоти цялата съпротива.

националистите показаха, че са били регистрирани разминавания сред протоколите с изборните резултати и разписките от гласуването, които провокират подозрения за достоверността на вота. Изясняването на сходни условия ще бъде измежду задачите на комисията. Членовете й би трябвало да вземем за пример да ревизират дали има разминавания сред резултатите от машините и разписките в два случайно избрани изборни региона.

Цялото ръководещо болшинство се опълчи на проекторешението. Филип Попов от Българска социалистическа партия уточни, че Централната изборна комисия (ЦИК) по този начин или другояче би трябвало да приготви отчет за извършените избори и да го даде на парламентарната правна комисия, където той ще бъде разискван. Това значително обезсмисля основаването на анкетна комисия. Антоанета Цонева от Демократична България посочи, че фокусирането върху машинния избор ще отвлече вниманието от главния проблем в изборната администрация – това, че тя се провежда на партийно-квотен принцип.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС възрази, че машинното гласоподаване е провокирало стрес в обществото. „ Тук би трябвало да ровим до дупка “, настоя той. И разгласи, че машините са първата стъпка към друга форма на държавно ръководство, която да замести парламентаризма.

Десният народен представител Георги Ганев излезе на трибуната, носейки преносим компютър, с цел да показва доверието си в машините. В отговор Елена Гунчева от „ Възраждане “ язвително го порица, че не прави разлика сред компютър и машина за кафе.

Искрен Митев от Политическа партия укори националистите, че работят дружно с ГЕРБ-СДС. Същото разгласи и Атанас Атанасов от Демократична България, съгласно който сред двете опозиционни обединения има „ синергия “. Управляващите попитаха предшествениците си за какво не са оспорили изборите, откакто имат съмнения във връзка с резултатите. „ Не сме обжалвали изборите, тъй като ГЕРБ е партия, която милее за страната “, отвърна Александър Ненков от ГЕРБ-СДС, което провокира смях в пленарната зала.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи съобщи, че партията му ще поддържа основаването на анкетната комисия, както е направило с всички други сходни оферти.

Интересното беше, че „ Възраждане “, както и ръководещото болшинство, се изрекоха еднообразно ласкаво за вътрешния министър Бойко Рашков. Всички го похвалиха, че е понижил гласовете за ГЕРБ-СДС с полицейски акции против търговията с гласове. Това учуди герберите, които подсетиха, че резултатите на Има Такъв Народ и Демократична България също мощно са паднали.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР