Близо 9 години след като Българската народна банка (БНБ) отне

...
Близо 9 години след като Българската народна банка (БНБ) отне
Коментари Харесай

ВАС отмени решението за отнемане на лиценза на КТБ

Близо 9 години откакто Българската национална банка (БНБ) лиши лиценза на Корпоративна комерсиална банка (КТБ), законосъобразноста на решението още веднъж ще мине през правосъден надзор.

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) анулира решението за отнемането на лиценза и върна делото на тричленен състав за ново разглеждане.

Причината е решение на съда в Страсбург по тъжба на някогашни изпълнителни шефове на КТБ. Според Европейския съд за правата на индивида - Върховният административен съд е взел решението си за лиценза на КТБ въз основа единствено на ревютата, импортирани от квесторите на банката, а мненията на някогашните изпълнителни шефове и многократните им молби да бъде назначен специфичен представител на банката, са били отхвърлени.

Това, написа в претекстовете на съда, е лишило КТБ от опцията - посредством съответно посланичество, да търси и получи заслужено разглеждане по правосъден ред на жалбата против решението на Българска народна банка за лишаване лиценза на банката. След отнемането на този лиценз, КТБ беше оповестена в неплатежоспособност, а по-късно се стигна и до нейния банкрут.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР