Близо 8000 км пътища от републиканската пътна мрежа са в

...
Близо 8000 км пътища от републиканската пътна мрежа са в
Коментари Харесай

Николай Шушков:Близо 8000 км пътища от републиканската пътна мрежа са в аварийно или предаварийно състояние

" Близо 8000 км пътища от републиканската пътна мрежа са в спешно или предаварийно положение. Трябва да се продължат започнатите инфраструктурните обекти - доизграждането на Автомагистрала " Хемус ", на скоростния път Ботевград - Видин, започване на нови обекти, които не търпят отсрочване. Затова се надяваме да бъдем финансирани от бюджета ".

Това сподели пред БНР Николай Шушков, зам.-министър на районното развиване и благоустройството.

И добави, че разширението на Автомагистрала " Тракия " от София до разклона за Автомагистрала " Марица " е неотложно, само че с цел да се стигне до финансиране, би трябвало да се създадат предпроектни изследвания и да се приключи проектирането. Затова тази година не се чака да стартира реализирането на този план.

" Автомагистрала " Европа " закъснява по редица аргументи. Ще се опитаме до края на годината да усвоим оптимално средства по оперативната стратегия, която финансира тази автомагистрала. Автомагистрала " Струма " - там се надяваме скоро да стартираме строителството на пътния възел при град Кресна, от южна страна в посока София ".

В предаването " Неделя 150 " Шушков акцентира, че от декември до момента с пътните компании са разплатени над 1,3 милиарда лв.:

" Това бяха остарели отговорности. Спорът сега е за разплащания, които касаят главните поправки, направени без нужните строителни бумаги, без позволение за градеж, без съответния контрол... Нашето предпочитание е обектите, построени отвън строителните правила, да бъдат оповестени за търпими. Вече построени пътища, в случай че спазим напълно в този момент настоящия закон, би трябвало да ги разрушим и още веднъж да ги изградим. Нашето общество не може да си разреши това. Предложението се отнася единствено за обекти, които касаят инфраструктурно строителство ".

Очакванията на зам.-министъра са отстраняването на повредата на мостово оборудване на Автомагистрала " Тракия " да разреши придвижването да остане в спешната лента и да не се постанова изцяло затваряне до привършване на ремонта. Той обаче не се ангажира с краен период за това.

По думите му към този месец са събрани 210 млн. лв. от електронните винетки и от тол системата, което е близо с 34% повече от същия интервал на предходната година:

" За първи път от съществуването на този метод на таксуване в България тежкотоварният трафик заплаща повече, в сравнение с винетните стикери ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР