Близо 80 украински бежанци потеглиха този предиобед – 30 май,

...
Близо 80 украински бежанци потеглиха този предиобед – 30 май,
Коментари Харесай

Бежанците, напуснали Варна с влак, се увеличиха до 78 за ден -

Близо 80 украински бежанци потеглиха този предиобед – 30 май, с влака Варна–София за базите навътре в страната.

Разпределени в три вагона на композицията, те отиват в Рибарица и Паничище, където към този момент дойде първата група от бежанци от неделя.

В същото време от Бургас са отпътували с трен към 300 украинци.

По-малко от два дни преди приключването на крайния период, в който украинските жители могат да останат в хотелите по Черноморието по първата стратегия за настаняване на страната, остава неразбираемо каква част от няколко хилядите украинци в хотелите край Варна – към 7 хиляди души по данни от 28 май, ще се включат в новата държавна стратегия. Тя стартира от 1 юни и би трябвало да продължи до 31 август.

Не е ясно към момента и каква част от тях ще се откажат от държавната поддръжка.

В неделя, откакто доста по-малко от предстоящото бяха бежанците предпочели да бъдат настанени в държавните бази, ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева прикани тези от тях, които нямат потребност от помощ от страната, да осведомят управляващите, с цел да не се прави непотребна организация.

Представители на няколко ведомства работят 24/7 в извънредно комплицирана логистична организация с изключителни наряди. Продължават да са подсилени с спомагателни хора и екипите на БДЖ и Министерство на вътрешните работи във Варна и Бургас, сподели Тошева.

Към към този момент обезпечените транспортни коридори за извозването на бежанците се включват и екипи на БЧК и локални доброволчески организации, които обезпечават храна и питиета за из път.

Също в неделя, от ДАБ оповестиха, че ще вкарат декларация за украинските жители, с която, в случай че те откажат препоръчаното им настаняване по държавната стратегия, да поемат сами отговорността за подслона си.

Не е оповестено все още дали към този момент има подписани сходни заявки.

От месеци обаче и в по-големите, и в по-малките обитаеми места край морето квартири чартърен се намират мъчно, а там, където ги има, цените са увеличени.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР