Близо 70 страни подписаха историческия договор за защитата на откритото

...
Близо 70 страни подписаха историческия договор за защитата на откритото
Коментари Харесай

Близо 70 страни подписаха историческия договор за защитата на откритото море

Близо 70 страни подписаха историческия контракт за отбраната на откритото море, което поражда вяра, че документът ще влезе в действие още през 2025 година и ще спомогне за отбраната на морските екосистеми от витално значимо значение за човечеството, предадоха международните организации.

" Невероятно е, че съм тук и виждам толкоз вяра и толкоз решителност за трансформиране на нашата визия за океана, от това той да бъде възприеман като една огромна кофа за отпадък или от място, от което човек си взима каквото му е нужно, до едно място, което би трябвало да се пази и почита ", съобщи американската актриса Сигърни Уивър в коридорите на събитие в Ню Йорк, събрало страните, подписали контракта.

" Ясно е, че океанът има незабавна потребност от отбрана и в случай че ние не го създадем, това ще е краят на играта ", съобщи белгийският заместител министър ръководител Венсан ван Кикенборн.

Съединени американски щати, Австралия, Англия, Германия, Чили, Китай, Коста Рика, Мексико, Норвегия, Фиджи са измежду подписалите. Общо 67 страни подписаха контракта още при отварянето му за автограф.

След финални маратонски договаряния текстът беше публично утвърден с консенсус на 19 март, макар че Русия тогава сподели, че се дистанцира.

Откритото море стартира там, където свършват икономическите зони на страните, на оптимално 200 морски благи от крайбрежията и затова то не е под юрисдикцията на нито една страна.

Откритото море съставлява близо половината от планетата и над 60 % от океаните. Но дълго време то беше подценявано в битката за отбраната на околната среда

С новия контракт се планува да се основат морски предпазени зони в намерено море.  Днес към 1 % единствено от откритото море е обект на ограничения за запазване. Но през декември в

Монреал страните от целия свят се ангажираха по време на конференция за биоразнообразието да разгласят до 2030 година за предпазени 30 % от земите и океаните на планетата. За постигането на това от голяма важност е новият контракт за откритото море и всичко ще зависи от датата му на влизане в действие - 120 дни след 60-ата ратификация.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР