Близо 70 медици ще работят в бъдещия Център за спешна

...
Близо 70 медици ще работят в бъдещия Център за спешна
Коментари Харесай

Близо 70 медици ще работят във въздушната спешна помощ

Близо 70 медици ще работят в бъдещия Център за незабавна здравна помощ по въздух у нас.

Това излиза наяве от плана за основаването му, оповестен за публично разискване от здравното министерство.
Днес отрасловият министър д-р Асен Меджидиев обяви, че претендентите да се обучат на такава здравна помощ към този момент са набрани. Държавата възнамерява и разкриването на два нови филиала на незабавната помощ по отношение на идния туристически сезон. Единият ще се намира в морския курорт Приморско, а другият – в родопския град Сърница, съобщи БНР.

Центърът за незабавна здравна помощ по въздух ще има 4 бази, в които ще се намират плануваните за покупка медицински хеликоптери – в София, Варна, Долна Митрополия и Безмер. Чрез него ще се оказва лекарска помощ на заболели и потърпевши при произшествия, ще се транспортират донори, кръв и органи за трансплантация, центърът ще координира взаимни действия сред здравното министерство, авиационния оператор, Министерство на вътрешните работи и други държавни структури. Годишната му прехрана ще коства към 8 и половина милиона лв..

Здравният министър, който посети Монтана и разгласи, че в локалната болница може да се направи една от хеликоптерните площадки, уточни още, че първите медици за помощ по въздух стартират да се образоват. " Много искащи има. Програмата е подготвена. След седмица започваме образованието, което ще бъде десетдневно и ще се организира във ВМА ", заяви той.

А седмици преди началото на туристическия сезон, се възнамерява откриване на филиал на незабавната помощ в Приморско. Там ще има два екипа медици с общо 26 души, които ще обезпечават денонощна здравна помощ. В родопския град Сърница, покрай язовир Доспат, също ще бъдат назначени лекари, сестри и санитари - 20 души. Към момента там има незабавна помощ единствено денем, а при потребност се вика кола за спешна помощ от Велинград.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР