Близо 600 пожара са гасили пожарникарите от Пловдив само за

...
Близо 600 пожара са гасили пожарникарите от Пловдив само за
Коментари Харесай

Близо 600 пожара за месец гасиха пожарникарите от Пловдив - как преминава едно тяхно дежурство

Близо 600 пожара са гасили пожарникарите от Пловдив единствено за последния месец. Голяма част от тях - в горски масиви или мъчно налични местности. Вчера се бориха с следващия подобен в землището на село Бабек. В гасеното се включи и боен хеликоптер от Авиационна база Крумово. Декари гори са унищожени през последните седмици, а постоянно пламъците доближиха до къщите на хората.

" От приемане на сигнала тук, на картон или по телефона от сътрудниците от 112, пожарният автомобил напуща службата в границите на не повече от минута ", изясни Александър Колев от оперативния център.

Дежурствата през летните месеци в пожарната са извънредно тежки и натоварени. Сигналите към огнеборците валят.

" 24 часа, 365 дни в годината непрекъснато има екипи на дежурство, които дежурят с пожарна техника и с пожаротехническо въоръжение. Работният ден на пожарникаря стартира в 08:00 сутринта. Дежурството им е 24 часово ", сподели Божил Тодоров - старши контрольор, шеф група пожарогасителна и избавителна активност.

Дори когато не гасят пожари, огнеборците са в деяние - ревизират оборудването си, ремонтират техниката и упражняват непрестанно. Спортът и физическата подготовка са доста значими за положителната екипна работа на пожарникарите, споделя Георги Лесев, който дълги години е бил футболист.

" Трябва всекидневно да подобряваме формата си, с цел да може да бъдем потребни на хората. Във всеки един спорт, който е всеобщ с повече хора, по този начин и при нас в пожарната се изисква да имаме колектив, който да е сработен добре и да разчитаме един на различен ", сподели пожарникарят Георги Лесев.

Въпреки рискованите обстановки и заплахите, специалността на огнеборецa постоянно се наследява в фамилията. Като при Христо Прушков, който се бори с огъня към този момент 30 години.

" Аз взех решение да стана пожарникар, тъй като моят татко може би от 25-годишен е бил пожарникар, беше пожарникар. Съответно и аз от 4 години съм откърмен с тази специалност. Исках да продължа неговото дело. Смятам, че фамилията ми се гордее с това мое решение, поддържат ме ", сподели Христо Прушков - Командир на екип във 2 промяна.

А огнеборците не стопират да припомнят да бъдем виновни и деликатни постоянно, когато има риск от пожар.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР