Близо 60% повече са компаниите, които са влезли в процедура

...
Близо 60% повече са компаниите, които са влезли в процедура
Коментари Харесай

60 на сто повече фирми са влезли във фалит

Близо 60% повече са фирмите, които са влезнали в процедура по неплатежоспособност през третото тримесечие на тази година по отношение на същия интервал на предходната. Това демонстрира информация от Агенцията по вписвания, предава capital.bg. Най-вероятната причина за скока на банкрутите е рецесията около ковид, която принуди доста компании да спрат работа, само че и отсрочените дейности и правосъдни съвещания при пролетното затваряне. В същото време регистрациите на нови сдружения от началото на годината са спаднали с над една четвърт.

Преди няколко месеца от Асоциацията за отбрана на потребителите предвидиха, че до края на годината банкрутите на микро и дребни компании ще доближат 21%. В България към 90% от бизнеса се състои от микро и дребни предприятия. От асоциацията предвидиха още повишаване на междуфирмената задлъжнялост, както и увеличение на просрочието на заплащанията.

28-то европейско икономическо изследване, огласено от БТПП, демонстрира, че бизнесмените чакат 2021 година да е доста тежка за продуктивността и търсенето поради въздействието на пандемията. Европейското икономическо възобновяване няма да бъде бързо, защото доста бизнесмени към момента се пробват да поемат резултата от внезапното икономическо утежняване след март. Бизнесът в по-голямата част от страните показва разноските за труд и изискванията за финансиране измежду главните проблеми. Компаниите в Южна Европа са изключително разтревожени от насъбрания дълг вследствие на КОВИД-19, до момента в който западноевропейските страни имат опасения поради неналичието на квалифицирани служащи.

В България главните проблеми за фирмите са съвсем изравнени. На първо място се подреждат задълженията, основани в резултат на КОВИД-19, следвани от спиранията на веригите за доставка. Притесненията на фирмите за цените на силата и суровините понижават малко спрямо предходните две години. В същото време обаче компаниите са доста по-притеснени във връзка с разноските за труд. За следващата година се усилват упованията на фирмите за понижение на приходите от продажби в страната и чужбина.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР