Близо 6 500 тона тютюн, реколта 2017, е прибран от

...
Близо 6 500 тона тютюн, реколта 2017, е прибран от
Коментари Харесай

Близо 6 500 тона е тазгодишната реколта ориенталски тютюн у нас

Близо 6 500 тона тютюн, годишна продукция 2017, е спретнат от ориенталския вид „ Басми " в България, сочат предварителните данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Очаква се суровината да бъде изкупена до края на януари 2018 г.

Над 11 000 тютюнопроизводители, отглеждащи ориенталската сортова група „ Басми " са прибрали близо 6 500 тютюн от годишна продукция 2017. В България площите със сортовете „ Крумовград ", „ Катерини ", „ Гръцка басма " и „ Източен Балкан " възлизат на 5 427 хектара. Към средата на октомври следва да започва изкупна акция на ароматната тютюнева суровина, с очакване тя да завърши изцяло до края на месец януари 2018 г.

Сериозен интерес към ориенталския тютюн демонстрират 3 търговски оператора с позволение за изкупуване от Министерството на земеделието, храните и горите, с които земеделските стопани имат авансово подписани контракти за произвеждане и реализация на тютюна от актуалната стопанска година.

След края на изкупуването, следва договориране сред страните за идната годишна продукция 2018. Процесът би трябвало да завърши до края на месец март, с цел да се съблюдава срокът за регистриране в указател на тютюнопроизводители.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР