Близо 6,4 млн. души от 183 общини са обхванати от

...
Близо 6,4 млн. души от 183 общини са обхванати от
Коментари Харесай

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Близо 6,4 млн. души от 183 общини са обхванати от разделното събиране на боклуци сега. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заключителния конгрес " Зелена стопанска система ", който се състоя в София хотел Балкан, заяви Българска телеграфна агенция.

В България са рециклирани 917 000 тона битови боклуци през 2016 година, като последните години размерът на рециклирани боклуци нараства, което в % е 32 на 100, сподели Димов. В страната ни се рециклира към 40 % от пласмасата, което е към междинното равнище в Европейски Съюз. Делът на рециклираните биоотпадъци също се повишава и сега е 32 %. Целта на страната сега е разделното събиране и оползотворяване на отработените масла и преработването на излезлите от приложимост гуми.

Зелената стопанска система като идея се припокрива с кръговата стопанска система. Те са доста тясно свързани и доста постоянно могат да бъдат одобрявани като едно и също нещо, означи той. По думите на Димов съвършената кръгова стопанска система е природата, тъй като там няма боклуци, няма нещо, което не е нужно и в същото време няма нещо, което е ненужно. Той означи, че на този декор ние мислим линейно. Идеята на кръговата стопанска система е по какъв начин краят, който е част от линейното развиване да стане начало - по какъв начин боклукът да стане стока, която да може да бъде употребена в някакъв идващ цикъл. Според него с цел да реализираме такава смяна би трябвало да се обърнем преди всичко към културата и образованието, тъй като до момента в който това не стане част от нашето мислене, доста мъчно ще създадем стабилно развиването на кръговата стопанска система.

Джоана Дрейк, заместник-генерален шеф на Генерална дирекция " Околна среда " в Европейска комисия, уточни, че в случай че имаме ефикасна политика за ръководство на отпадъците това ще ни сложи на пътя на бизнеса, който ще генерира кръговата стопанска система. По думите й България към този момент има добра законодателна база за ръководство на отпадъците и би трябвало да се реализира ефикасното й приложение.

Пред публицисти министър Нено Димов разяснява изказванията на Българска социалистическа партия, че не прави нищо за чистотата на въздуха. Днес с декларацията си Българска социалистическа партия постъпи по същия метод, по който и когато оповестиха през май, че водата в язовир " Искър " е отровена, сподели министърът. По думите му това е подправена вест и държанието на Българска социалистическа партия е несъответстващо или цели някаква дестабилизация. Нено Димов уточни, че още през 2011 година стартират ограниченията за чистотата на атмосферния въздух с работна група, разработваща правила за наличието на сяра и пепел в твърдите горива. Работната група излиза с предложение през 2013 година, само че държавното управление на Пламен Орешарски го отхвърля и приключва работата, сподели Димов и добави, че незабавно по-късно Европейска комисия завежда дело против България за постоянно превишаване на замърсяването на въздуха, което обгръща интервала 2007 - 2013 година Правителството на Орешарски освен не продължава опита да бъде решен казусът, а даже стопират този опит, добави Димов.

Министърът сподели още, че се планува от държавния бюджет да се отделят по към 115 млн. лева, които ще се разпределят на планов принцип за общините за ограничения за справяне със замърсеността на атмосферния въздух. Същата сума сега се разпределя от Оперативна програма " Околна среда ", означи министърът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР