Близо 5500 подписа до момента е събрала петицията, с която

...
Близо 5500 подписа до момента е събрала петицията, с която
Коментари Харесай

Родители искат отсъствия да се извиняват не само с медицинска бележка: Ето какво мислят лекарите по въпроса

Близо 5500 подписа досега е събрала петицията, с която родители упорстват здравната записка да не е единственият документ за засвидетелствуване на отсъствия от учебно заведение, в случай че детето има здравословно неразположение. Това е една от злободневните тематики, които съпътстват началото на тази образователна година, паралелно с въвеждането на електронната записка, която лекарите към този момент издават на учениците при отсъствия. 

Авторът на петицията Ирина Манушева посочи, че това не е петиция против дигитализацията и електронните бележки. По думите й проблемът е дълготраен, а въвеждането на е-бележките е било единствено мотив. 

" У нас има една извънредно прецизна и официална политика по отношение на отсъствията на децата. За всяко неявяване - и преди, и в този момент, се изисква здравна записка. При най-лекото неразположение, което не изисква обзор от доктор, се постанова родителите да отделят доста време, с цел да заведат детето, с цел да може лекарят да удостовери, че детето има потребност от един или няколко дни отмора вкъщи. В същото време всички заболели деца имат потребност от вниманието на лекаря. Лекарите са претрупани, изключително тези, които работят с деца ", сподели пред БНР Ирина Манушева. 

Тя добави, че злоупотреби е имало постоянно и съобщи, че " системата сега не ги предотвратява ". 

Според нея затягането на формалните правила нормално води до усложнения на съзнателните хора. По думите й предстоят значимите диалози по тематиката с виновните институции.

Според персоналния доктор доктор Николай Христов предложението звучи умно:  " Наистина сме претрупани. Наистина няма никакъв медицински смисъл за дребни отсъствия и дребни неразположения да се върви особено на доктор. Няма никакъв медицински смисъл да се смесват здрави и заболели деца. Няма никакъв медицински смисъл да се губи от нашето скъпо време, което ние можем да отдадем за диспансерно наблюдаване и профилактика на нашите пациенти ". 

По думите му при леки неразположения родителите могат да се оправят и сами.

" Тук никой не приказва за пари. Трябват 5 реда промени в наредби, двете министерства да седнат, до момента в който си пият кафето, да се схванат, да се стиковат нещата и до такава степен. Пари не трябват за това, би трябвало административен потенциал ", добави още той. 

Д-р Христов разяснява и въпроса с електронните предписания за антибиотици и медикаменти за диабетноболни:  " В търговията с медикаменти от дълго време в България се случват забавни неща, случват се главно на мрачно, ние не знаем какво става там. Обикновено диалогът е на равнище търговия на едро. Говори се за реекспорт, за противозаконен реекспорт, за проблеми със системата за верификация на медикаменти, министерството се пробва да вкара някакъв ред този път в търговията на дребно и започнаха проблемите ". 

Той подсети гратисния интервал и съобщи изрично, че общопрактикуващите лекари от дълго време са подготвени за това. При нас проблем няма, безапелационен е докторът.

" Явно доста неща се случват на мрачно в търговията с медикаменти, в това число на дребно в аптеките, и опитът да бъде хвърлена светлина върху тези събития очевидно провокира мощно отрицателни реакции от засегнатата страна ", изрече мнението си д-р Христов.

 

По думите му би трябвало да се съблюдават законите и наредбите, което очевидно до момента не е правено. 

" Пресечни точки постоянно могат да бъдат открити. Сега електронизацията изкарва нещата на бял свят, тя е без конкуренция ", означи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР