Близо 5000 лв. заплата вземат младите компютърни специалисти, завършили Софийския

...
Близо 5000 лв. заплата вземат младите компютърни специалисти, завършили Софийския
Коментари Харесай

Завършилите този български университет взимат 5000 лв. заплата

Близо 5000 лева заплата вземат младите компютърни експерти, приключили Софийския университет, написа " Телеграф ".  

Това стана ясно от новата рейтингова система на университетите в България. Според нея студентите, приключили " Информатика и компютърни науки " в СУ, не престават да се осъществят на пазара на труда с най-високи заплати. Облагаемият им приход възлиза на 4930 лева, което е с 403 лева повече по отношение на предходната година. 

Диплома по същата компетентност, само че от Нов български университет, носи 3977 лева междинен облагаем приход. На трета позиция е " Администрация и ръководство " в Американския университет в България - Благоевград, с 3880 лева. 

Фирмите оферират високи хонорари и на приключилите специалностите " Металургия ", " Обществено здраве ", " Медицина ", " Електроника, електротехника и автоматика ". С над 4000 са се нараснали студентите в българските университети през тази академична година. Общият им брой е достигнал 202 605. 

Най-голямото висше учебно заведение остава Софийският университет " Св. Климент Охридски ". В него орис 22 250 бъдещи висшисти.  На второ и трето място са Пловдивският университет `Паисий Хилендарски " и УНСС, надлежно с 16 580 и 14 600 студенти. Дванадесет университета в страната имат под 1000 ученици. 

Най-масово професионално направление към момента е " Икономика ". Изучават го 29 321 души. В последните години обаче броят им понижава доста поради поредните старания на страната да контролира търсенето на обучение и предлагането тук-там на пазара на труда.

На второ място по брой учащи се е " Педагогика " с 16 719 бъдеще абитуриенти, а на трето е " Медицина " с 13 186. За първи път от трите най-масови посоки изпада " Администрация и ръководство ", което се учи от 13 137 студенти. 

От МОН регистрират, че през годините се очерта наклонност дипломираните специалисти в туризма мъчно да намират реализация по специалността и постоянно да остават без работа. Новото издание на Рейтионговата система демонстрира, че най-голямата безработица е точно при приключилите " Туризъм " - 5,9%. Всеки пети от тях не е намерил приложение на добитото висше обучение. 

През първите пет години  след дипломирането си 53% от висшистите в страната са работили на позиции. изискващи висше обучение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР