Близо 50 млн. души по света страдат от епилепсия. Един

...
Близо 50 млн. души по света страдат от епилепсия. Един
Коментари Харесай

50 млн. души по света страдат от епилепсия


Близо 50 млн.

души по света страдат от епилепсия. Един човек на 100 души население има заболяването, като в 50% от случаите тя е с незнаен генезис. Това оповестиха от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия , която през днешния ден отбелязва Международния ден за осведоменост за епилепсията и насочва вниманието към значимостта на по този начин наречения виолетов ден.

У нас към момента няма публична статистика за броя на болните от епилепсия. По данни на Световната здравна организация,

1% от популацията е с това тежко неврологично заболяване, което се среща много постоянно.

От 9 години в България няма ново лекарство за болните от епилепсия, заради което доста хора са принудени да търсят лекарства от чужбина, сигнализираха от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Липсата на клинична пътека за тежка резистентна епилепсия и скъпоструващите проучвания са различен проблем, с който се сблъскват хората, заболели от епилепсия. Но и има и други, да вземем за пример компликациите, които срещат болните до момента в който учат или когато стартират да си търсят работа. В множеството случаи те са принудени да крият диагнозата си.

Свързани публикации.. Д-р Димитрина Христова: 40% от епилепсията е лечима 0 Липсват животоподдържащи медикаменти за епилепсия 0 Музиката оказва помощ на страдащите от епилепсия 1

26 март се счита за Purple Day (Лилав ден) и Международния ден за осведоменост за епилепсията от 2008 година насам. Тогава Касиди Меган - младо момиче с епилепсия, което живее в Канада, желае да насочи вниманието на обществото към заболяването, както и да накара повече заболели да приказват намерено за проблемите си, тъй като за тях стигмата на близките е едно от най-големите им предизвикателствба. Тя избира лавандулата и нейния цвят в символ на поддръжка на болните от епилепсия. Затова доста хора носят нещо лилаво в днешния ден.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР