Близо 50 000 прасета са били унищожени в Румъния заради

...
Близо 50 000 прасета са били унищожени в Румъния заради
Коментари Харесай

Заради чумата: Близо 50 000 прасета евтаназирани в Румъния

Близо 50 000 свине са били унищожени в Румъния поради африканската чума по свинете, написа локалният в. " Гъндул ", представен от Българска телеграфна агенция.

Председателят на Националната санитарно-ветеринарна организация Джеронимо Бадуку Брънеску посочи, че са регистрирани 524 огнища на африканска чума по свинете, като 521 от тях са стопанства, а три са свинеферми, най-голямата от които в окръг Тулча.

Общо 49 816 свине са били евтанизирани досега и са обработени 51 досиета за компенсации, заяви Брънеску. Изплатената сума възлиза на 130 000 леи ( 1 лева е 2,38 леи – б.р.), а в процедура на оценка са още 86 досиета, съобщи ръководителят на Националната санитарно-ветеринарна организация.
Труп на диво прасе е открит в община Шабла, взета е проба за проучване Вече е взета проба от мъртвото животно, която е изпратена в лаборатория за проучване поради заплахата от африканска чума
Държавата обезщетява притежателите на умъртвените животни със суми, съобразени с цените на пазара, написа още " Гъндул ". Обезщетенията ще бъдат изплатени в период от най-вече 90 дни на стойност сред 8 и 12 леи за кг, според от редица критерии, избрани със закон, заяви Националната санитарно-ветеринарна организация.

Ръководителят на Оперативния център за незабавни обстановки Раед Арафат съобщи, че румънците не би трябвало да се опасяват от заразяване с заболяването. " Трябва да се разбере, че тази болест няма ваксина за животни, без лекуване е извънредно нападателна. Важното е, че не визира здравето на хората ", акцентира Раед Арафат след съвещание на Националния комитет за изключителни обстановки в границите на вътрешното министерство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР