Близо 5,2 милиона деца по света са изгубили родител или

...
Близо 5,2 милиона деца по света са изгубили родител или
Коментари Харесай

5,2 милиона деца по света са осиротели вследствие COVID-19

Близо 5,2 милиона деца по света са изгубили родител или полагащ грижи за тях възрастен в резултат на пандемията от COVID-19. Само за шестте месеца – от 30 април до 31 октомври 2021 година, техният брой е повишен с 1,5 милиона – съвсем двойно, сочат данните от, оповестено в месечното издание  Lancet Child & Adolescent Health. То обгръща интервала от началото на пандемията до края на октомври предходната година.

Малко над 2 милиона са децата на възраст от 10 до 17 години, близо 740 000 са от 5 до 9 години, а съвсем 500 000 са на под 4 години или по-малки. Близо 800 000 деца са изгубили майките си, а 2,5 милиона – бащите си, съгласно изследването на интернационалния проучвателен екип.

Смъртта на родител или на непосредствен, полагащ грижи, може да навреди на дълготрайното здраве и благоденствие на децата. „ Нашите констатации допускат незабавна потребност от пандемични отговори, с цел да се приоритизират децата, наранени от гибелта на родители и на лица, полагащи грижи “, предлага изследователския екип. Според тях са нужни подходи, съобразени с рисковете, зависещи от възрастта и събитията, пред които са изправени децата. Например, изследванията са открили, че юношите сираци са по-склонни да изоставен учебно заведение и да проявят признаци на меланхолия, спрямо връстниците си с двама родители.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР