Близо 4500 проверки за извършили инспекторите от Държавните горски стопанства

...
Близо 4500 проверки за извършили инспекторите от Държавните горски стопанства
Коментари Харесай

Близо 4500 проверки са извършили инспекторите от Държавните горски стопанства и Изпълнителната агенция по горите

Близо 4500 инспекции за направили инспекторите от Държавните горски стопанства и Изпълнителната организация по горите сред 4-ти и 7-ми март. В посочения интервал екипите в държавните са осъществили 2 077 инспекции, като най-вече от тях – 1023 са в в Южноцентрално държавно дружество гр. Смолян. При осъществения надзор на място са формирани 51 акта за определяне на административни нарушавания и санкции по Закона за горите и Закона за лова и запазване на дивеча и 38 констативни протокола. Най-честите нарушавания са сечене на немаркирани дървета и превозване на немаркирана и съпроводена с превозен документ дървесина.

Проверките са направени на 622 обекта за рандеман на дървесина, на 395 транспортни средства, на 793 ловци и 22 рибари, както и 245 други физически лица. В резултат на осъществения надзор са арестувани 75,74 пространствени кубически метра дърва, 1 моторно транспортно средство, 5 каруци, 2 моторни триона и 3 броя други принадлежности.

Проверките ще се запазят с тази активност в държавните горски територии, по този метод се резервира прецизното осъществяване на надзор, като се цели и повишение на превантивните му функционалности.

В дните от 4-ти до 7-ми март 2022 година горските инспектори от районните дирекции по горите от цялата страна са направили близо 2 400 инспекции по съблюдаване на горското и ловно законодателства.

Инспектиращите са ревизирали 307 обекта за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина, 279 обекта за рандеман на дървесина, 767 транспортни средства, транспортиращи дървесина, 148 ловци, 88 рибари и 759 физически лица.

В резултат на осъществените действия по надзор върху опазването на горските територии и дивеча чиновниците на РДГ са съставили общо 64 констативни протокола и 48 акта за открити административни нарушавания, от тях 46 акта са по Закона за горите, един акт по Закона за лова и запазване на дивеча и един акт по Закона за риболовство и аквакултурите. Основно откритите с актове нарушавания по Закона за горите са за сеч на немаркирани дървета, за предпазване и превозване на немаркирана и непридружена с превозен билет дървесина, за неснабдени с GPS – устройства транспортни средства, за неотговарящи на нормативните условия системи за непрекъснато видеонаблюдение на обекти за депозиране, преправяне и търговия с дървесина, както и за нерегламентирано осъществяване на любителски лов на риба.

Задържани са общо 47,70 пространствени кубически метра дърва за огрев, две моторни транспортни средства, два моторни триона, един брой законно оръжие и една мрежа с дължина 2 метра.

За същия интервал от време три екипа горски чиновници са ревизирали на трите непрекъснати контролни горски пункта в региона на Регионална дирекция по горите – Пазарджик общо 109 транспортни средства, натоварени с дървесина. В хода на инспекциите е установено едно нарушаване на горското законодателство, за което е формиран акт за нефункциониращо GPS устройство на камион, пренасящ дървесина.

При взаимна инспекция на горски инспектори от Регионална дирекция по горите – Берковица и чиновници на Министерство на вътрешните работи в квартал на гр. Монтана е установено нарушаване на физическо лице, съхраняващо 32 пространствени кубически метра дърва за огрев немаркирани и непридружени с превозен билет. По случая е формирано досъдебно произвеждане и са арестувани противозаконните дърва за огрев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР