Близо 42 милиона пратки следи Национална агенция за приходите. За

...
Близо 42 милиона пратки следи Национална агенция за приходите. За
Коментари Харесай

42 милиона пратки следи НАП - кога дължим данък за тях? |

Близо 42 милиона колета следи Национална организация за приходите. За тях куриерските компании са получили над 3,6 милиарда лева от натрапен платеж. 

Над 11 милиона от пратките са на физически лица, като повече от 34 хиляди са заявили приходите си от продажби в интернет за 2020 година.

От Национална агенция за приходите напомнят, че получените суми от натрапен платеж, подадени от куриерските компании, се отразяват в авансово попълнените данъчни заявления , от които физическите лица могат да се възползват при оповестяването на приходите си, добити през годината.

При продажба на движимости за персонално прилагане и такива, които не са купени за по-късно да бъдат препродадени, жителите не дължат налог и няма потребност да заявяват получените суми.

Физическите лица, които правят комерсиална активност в интернет за облага , без значение че не са регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон, са длъжни да заявяват приходите си от продажби в Приложение №2 от годишната данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ. В случаите, в които физическото лице получава приходи от друга стопанска активност в качеството си на аграрни собственик, свободна специалност или занаятчийска активност посредством продажби в интернет с натрапен платеж, получените суми се заявяват в Приложение №3. При продажба на творби на изкуството, предмети за сбирки и антикварни предмети, която не е обвързвана с осъществявана от физическото лице стопанска активност, приходите се заявяват в Приложение №5.

Продажбите в интернет, които са за облага, се таксуват с налог от 10% или 15% според от това каква активност правят търговците.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР