Близо 400 000 души или 15,3% от хората, които са

...
Близо 400 000 души или 15,3% от хората, които са
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: 400 000 се колебаят кого да подкрепят и ще решат вота

Близо 400 000 души или 15,3% от хората, които са декларирали, че ще гласоподават на идните парламентарни избори на 4 април, още се двоумят коя партия да поддържат. Това демонстрират най-новите данни на, показани от социолога Боряна Димитрова пред Би Ти Ви. По думите й процентът е висок и може да обърне вота. " Тези 15,3% са основни ", съобщи тя. 

При сближени позиции на редица от партиите, то може да наклони везните в една или друга посока безусловно до последния миг.

Димитрова сподели, че 52,5 на 100 от интервюираните сигурно ще гласоподават, като се вижда растеж от към 3 на 100 от предходното изследване след оповестяването на листите. 22,4% няма да отидат до урните, а 25 на 100 се двоумят. 

При внезапен спад на изборната интензивност обаче (до към 2.5 милиона избиратели), заради утежняване на епидемиологичната обстановка, е допустимо да се стигне до турбулентни директни, или косвени резултати. Прекият резултат ще се изрази в превръщането на вота в съревнование сред твърдите ядра  и  капацитет за съществено разбъркване на сегашните електорални пластове. Косвеният – в по-слаба легитимност на излъчения парламент, изключително в обстановка на мъчно сформиране на управническа коалиция, означават от Алфа Рисърч.

Към момента не може да се планува хода на пандемията, нито психическите реакции на хората към датата 4-ти април. Настоящото изследване демонстрира обаче, че макар умората от близо едногодишните ограничавания, в една забележителна част от хората страховете от вируса са към момента живи.

ПЪРВИТЕ ЧЕТИРИ

Социолозите регистрират, че в идващия парламент сигурно влизат ГЕРБ с 28,5%, Българска социалистическа партия - 23,2%, " ИТН " на Слави Трифонов, която получава 13,3 на 100, следвана от Движение за права и свободи с 12,5%.

Демократична България получава 5,7%, " Изправи се! Мутри вън! " са с 4,5%, а Вътрешна македонска революционна организация са под чертата за влизане в Народно събрание - едвам с 3,7 на 100.

Решенията на Вътрешна македонска революционна организация да се яви сама на изборите се отразява на резултатите, разяснява Димитрова. След разединението на " Обединените патриоти " Вътрешна македонска революционна организация се обрисува като партията с най-голям късмет да съставлява тази ниша в идващия парламент. 

Ако пък се осъществя формулата " всички против ГЕРБ ", то той би бил мощна съпротива, а възможностите за стабилно болшинство с присъединяване на три до четири от останалите партии, не могат да бъдат оценени като изключително високи.

В тази обстановка ролята на идващите две партии със поръчка за мощно парламентарно посланичество – Движение за права и свободи и " ИТН " - ще бъде основна, считат анализаторите. Партията на Трифонов се характеризира с по-големи амплитуди, защото, от една страна, събира гласоподаватели от съвсем всички политически сили, а от друга -  притегля главно младежкия избор, който е прекомерно нерешителен и непостоянен. Структурата на вота за Движение за права и свободи е радикално различа – Движението разчита на твърди гласоподаватели и устойчива поддръжка.

Тъй като парламентарните групи на Движение за права и свободи и " ИТН " ще са идващите по тежест след тези на ГЕРБ и Българска социалистическа партия,  политическата тактика на тези двама играчи значително може да дефинира характера и въобще, опцията да се случи една бъдеща управническа коалиция.

ПРОТЕСТНИЯТ ВОТ

Потенциалът на протестния избор, катализиран от митингите през лятото на 2020 година, не намира един консолидиран израз, а се разпилява в най-малко три субекта с късмет за политическо посланичество и в още 3-4 по-малки партии. Допълнителна компликация за тях е събитието, че въпреки и ИТН да " тегли " гласоподаватели от всички партии, разбираемо, най-пагубен е резултатът от този развой върху по-малките, за които всеки глас е от решаващо значение, разясняват от организацията.

Сред по-малките партии най-устойчив е вотът за Демократична България. С 5.7% начален електорален " капитал " обединението има високи шансове за парламентарно посланичество. За тази групировка е присъща мобилизацията на нейните гласоподаватели директно преди вота, а също и не дребният брой гласове от чужбина. По отношение и на двата фактора, които по принцип  работят в интерес на Демократична България, актуалните парламентарни избори обаче  са рискови. От тази позиция на обединението е нужна мощна акция и мощна готовност, с цел да бъде сигурна в прекосяването на 4% преграда.

Към момента обединението към Мая Манолова също минава прага за влизане в Народното събрание, само че степента на неустановеност тук е по-висока. Както заради по-ниската електорална поддръжка, по този начин и заради отсъствието на стабилно ядро и идентификация с тази партия.

Ако се осъществя разновидността за шест до седем партиен парламент, това би дало късмет за повече съдружни комбинации и лъчение на въпреки и мъчно формирано държавно управление. Същевременно е ясно, че фрагментацията пречи на ферментацията на ясна и безапелационна опция, показват от Алфа Рисърч. Заради това, макар че след изборите безспорно ще господства желанието да се излъчи държавно управление, което да се бори със здравната и икономическа рецесия, не може да се изключи и разновидността неустойчив парламент и нови парламентарни избори.

ЧЕСТНОСТ НА ВОТА

Към февруари 2021 година 45% от гласоподавателите не чакат основни промени в честността на вота и даже да има, те няма да повлияят на вота, съгласно 23% обаче той ще е почтен, а 24% чакат доста нарушавания. 

Необичайната обстановка, в която ще се проведат актуалните избори, може да добави към политическата неустановеност и неустановеност в легитимността. А това би било извънредно рисков процес, с капацитет да отключи остра политическа рецесия. Запазват се обаче една четвърт радикални настроения, съгласно които нарушаванията ще са съществени и многочислени. Процент, който не трябва да бъде подценен нито от ЦИК, нито от изборната администрация и партиите.

-----

Националното представително изследване е извършено от Алфа Рисърч и е съфинасирано от Агенцията и БТВ. Анкетирани са 1013 пълнолетни жители, в интервала 26 февруари – 1 март посредством директно стандартизирано изявление с таблети, което разрешава събирането на данните в действително време и регистрирането на най-последните промени в публичните настройки. Използвана е двустепенна стратифицирана по район и вид обитаемо място извадка с квота по пол, възраст, обучение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР