Близо 400 000 българи и 140 общини в отдалечени райони,

...
Близо 400 000 българи и 140 общини в отдалечени райони,
Коментари Харесай

Близо 400 000 българи от отдалечени райони ще имат достъп до бърз интернет

Близо 400 000 българи и 140 общини в отдалечени региони, в които няма добре развита съгласуваност, ще имат достъп до високоскоростен интернет със скорост 1 Gbps по оптична мрежа и ще бъдат покрити с 5G мобилна мрежа.

Министерството на финансите и Министерството на превоза и известията подписаха съглашение за осъществяване на инвестиция от Плана за възобновяване и резистентност. Близо 470 млн. лева ще бъдат вложени за създаване и възстановяване на свързаността в отдалечените и едва обитаеми региони на страната, това оповестяват от министерството на превоза и известията.

Според световните ранглисти за 2023 година, страната ни се подрежда на 8-мо място в света и 3-то в Европа по междинната скорост на мобилния интернет, до момента в който във връзка с закрепения достъп до международната мрежа е едвам на 66-о място. Тези индикатори ще бъдат доста усъвършенствани след реализацията на плана.

Част от дейностите плануват създаване на 3700 км нови оптични трасета, а над 1800 км съществуващи кабели ще бъдат сменени с нови с доста по-голям потенциал. В допълнение 450 базови станции ще бъдат обезпечени с оптична, вместо с радиорелейна съгласуваност. Активното съоръжение в тези станции остава ангажимент на мобилните оператори.

Министерството на превоза и известията работи интензивно за осъществяване на заложените в инвестицията действия, цели и стадии. Следващите стъпки са изпращане на съобщение за държавна помощ към Европейската комисия и оповестяването на процедурата за кандидатстване от страна на операторите.

Към момента се прави географско изследване и картографиране за установяване на зоните и съответните обитаеми места, които ще бъдат обхванати от инвестицията.

В плана е заложено и довеждане докрай на мрежата на държавната администрация, която се оперира от Изпълнителна организация „ Инфраструктура на електронното ръководство “. Така тя ще обхване всички 265 общини.  Ще бъде повишен преносният ѝ потенциал, с цел да се усъвършенства достъпът на хората и бизнеса до административни услуги. Ще бъдат свързани и Граничните контролно-пропускателни пунктове, а с спомагателни трасета ще се подсигурява непрекъсваемост на услугите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР