Близо 40 години огромен изоставен терен над 11 дка, известен

...
Близо 40 години огромен изоставен терен над 11 дка, известен
Коментари Харесай

След 40 години: Време е Бургас да реши бъдещето на Дупката

Близо 40 години голям зарязан терен над 11 дка, прочут измежду локалните като " Дупката ", грози центъра на Бургас. В края на 80-те цялото каре от остарели солидни здания от източната част на площад " Тройката " е разрушено. Изкопани са основите за Градския повсеместен магазин и толкоз. И до през днешния ден стои голяма дупка, която буренясва в самото сърце на черноморския град. Днес мястото е обект на правосъдни каузи сред главния притежател - община Бургас, и няколко частни притежатели с имоти към 250 - 300 кв.м, най-големият от които е " Мариета " ЕООД от Стара Загора - компания на братята Иван и Лука Ангелови, които държат марката " Градус " за пилета и пилешки артикули. Другият частен притежател е бургаският строителен бизнесмен Янко Кесаровски.Историята стартира през 1989 година, когато терен с повърхност 11 627 кв.м е предназначен за " Универмаг, базар и КОО (комплексно публично обслужване) ". Тогава е учредено и сдружението " Бургаски повсеместен магазин " (БУМ), което е трябвало да построи комерсиалния комплекс. Идват измененията и в годините на приватизацията - 2004-2005 година, малко преди да бъде ликвидирано, БУМ АД продава на " ГИР 2 " ООД, Стара Загора, право на градеж и част от незавършена сграда. През 2006 година " ГИР 2 " е добито от " Мариета ". Това е и интервалът, в който стартират куп правосъдни каузи - има ли " Мариета " отстъпено право на градеж или не; има ли страната благосъстоятелност или не; може ли да се смени отреждането на терена поради приемането на Общия организационен проект на града или не и други

Близо 40 години голям зарязан терен над 11 дка, прочут измежду локалните като " Дупката ", грози центъра на Бургас. В края на 80-те цялото каре от остарели солидни здания от източната част на площад " Тройката " е разрушено. Изкопани са основите за Градския повсеместен магазин и толкоз. И до през днешния ден стои голяма дупка, която буренясва в самото сърце на черноморския град. Днес мястото е обект на правосъдни каузи сред главния притежател - община Бургас, и няколко частни притежатели с имоти към 250 - 300 кв.м, най-големият от които е " Мариета " ЕООД от Стара Загора - компания на братята Иван и Лука Ангелови, които държат марката " Градус " за пилета и пилешки артикули. Другият частен притежател е бургаският строителен бизнесмен Янко Кесаровски.

Историята стартира през 1989 година, когато терен с повърхност 11 627 кв.м е предназначен за " Универмаг, базар и КОО (комплексно публично обслужване) ". Тогава е учредено и сдружението " Бургаски повсеместен магазин " (БУМ), което е трябвало да построи комерсиалния комплекс. Идват измененията и в годините на приватизацията - 2004-2005 година, малко преди да бъде ликвидирано, БУМ АД продава на " ГИР 2 " ООД, Стара Загора, право на градеж и част от незавършена сграда. През 2006 година " ГИР 2 " е добито от " Мариета ". Това е и интервалът, в който стартират куп правосъдни каузи - има ли " Мариета " отстъпено право на градеж или не; има ли страната благосъстоятелност или не; може ли да се смени отреждането на терена поради приемането на Общия организационен проект на града или не и други
Вариантите за излаз
Днес делата се свеждат до спор за обособените имоти и тяхното разположение. През годините се говореше, че община Бургас е в разговор и ще се споразумее със притежателите да откупи дяловете им. Коментираше се сума от порядъка на 10-12 млн. лева Този вид наподобява все по-малко евентуален, защото фирмите желаят да им се покрият и разноски, правени през годините. " Проведоха се редица срещи, беше реализирано кардинално единодушие, въпросът беше против каква цена. В един миг договарянията секнаха, по мое персонално мнение без сериозна причина ", разяснява пред " Капитал " Иво Баев, общински консултант от " Демократична България " в Бургас и ръководител на правната комисия в локалния парламент. Той сподели, че ще упорства общината да окрупни парцела и " да се създаде един прекрасен план за цялото градско пространство на и към площад " Тройката ". " Общината има средства, може да изтегли заем, може да предложи други общински парцели като подмяна ", показва той.

" Няма такава процедура, няма такива средства, отчуждения се вършат в доста редки случаи, когато става въпрос за инфраструктура ", разяснява от своя страна някогашният основен проектант на Бургас и сегашен ръководител на гражданското съдружие " Посока Бургас ". Делото за подялба е на втора фаза, което значи, че се обясняват квотите и местоположението на обособените притежатели, приготвя се разграничителен протокол и план за подялба, добавя той. Адв. Димитрина Ройдева, представител на " Мариета " ЕООД, отхвърли коментар на този стадий.
Реклама
Дори и без дребните частни имоти община Бургас остава главен притежател с съвсем 11 декара. " Това значи, че цялата общност би трябвало да е заинтригувана по тематиката ", споделя арх. Бурулянов. В края на март неговата организация " Посока Бургас " провежда Експертна кръгла маса за развиването на територията на ГУМ-а. Участие в събитието взеха архитекти, урбанисти, специалисти по културно завещание, представители на научната общественост, общинския съвет и други

" Фокусът на кръглата маса не е собствеността, тъй като тя е предмет на преценката на самостоятелен орган, на който сдружението не желае да влияе, не желаеме и да разискваме юридически въпроси. Кръглата маса е ориентирана към градоустройствените вероятности, позитивните оферти и бъдещето на територията в целокупност. Трябва да е ясно, че най-големият дял е общински и единствено неговата функционалност се обсъжда; той е обществен и след време ще се употребява от всички нас като общество ", показват от организацията. И допълват: " Всеки бургазлия би трябвало да знае идващите стъпки и да ги пази паралелно с експертите. А те са: необятни публични допитвания за функционалността, детайлно задание, интернационален конкурс, журиран от експерти и подсилен от целия град план, изпълнен качествено и служител за образец генерации напред. "
Кръгла маса за бъдещето на " Дупката " се организира в края на март Предложенията
Една от концепциите за бъдещите функционалности на мястото е за високотехнологичен градски минипарк, теоретичен център за изкуствен интелект (наречен " техномеджик ленд " ) или зали за градска просвета под шапката на академични и университетски пространства. Тя пристигна от проф. Сотир Сотиров, зам.-ректор на бургаския университет " Проф. Асен Златаров ". Арх. Събин Попов, ръководител на районната Камара на архитектите в Бургас, предложи съществуващите подземни равнища да се употребяват за складове - за Агенцията по вписванията или музейни експозиции, в това число Музей на актуалното изкуство. Ако Агенцията по вписванията се реалокира в подземни елементи, по този начин постройката на Стария съд ще се освободи за просвета и към театъра " Адриана Будевска " ще може да се оформи креативен квартал, уточни той. Градски зелен парк, туристическа зона със заведения и обекти на локални занаятчии бяха измежду другите хрумвания за бъдещето на " Дупката ".
В изоставените от 40 години 11 декара природата е иззела водещата роля. Фотограф: Цветелина Белутова
Най-интересната презентация по време на кръглата маса беше на Станимира Делева от Българска фондация " Биоразнообразие ", която към половин година е изследвала популацията на водни кончета в Бургас и по-специално на територията на " Дупката ". Оказва се, че в изоставените от 40 години 11 декара природата е иззела водещата роля. " Екосистемата се е развила по забавен метод. През 2006 година сме пресметнали, че циментът обгръща 83.6% от дупката, а сега е единствено 9.46%. Преобладаващи са тревните площи. Над половината е заета от тях. Дърветата и храстите са 36%, водата е 1%. Има един интервал от време, към 2010 година, когато водата е била доста огромен % - поради градежите наоколо ", показва Делева. Тя споделя още, че на мястото са открити 139 растения, в това число овошки и доста огромни дървета - тополи, явор, явен и други, които би трябвало да се имат поради при бъдещо застрояване. " Във водата установихме и риби. Това беше огромно чудене, тъй като има такива митове, че е зарибявана с каракуда. Има гамбузи, които нямаме концепция по какъв начин са пристигнали, само че си живеят там. Открихме пет типа прилепи, които употребяват дупката като ловна територия ", сподели Делева и разясни, че тя никога не желае мястото да остане градска джунгла, само че защото природата се е възстановила значително, може да се намерения по какъв начин да се употребява този зелен запас.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Лещарска
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР