Близо 36 на сто от българските фирми очакват да изпитат

...
Близо 36 на сто от българските фирми очакват да изпитат
Коментари Харесай

Над 1/3 от фирмите у нас очакват проблеми със защитата на личните данни

Близо 36 на 100 от българските компании чакат да изпитат административни усложнения при въвеждането на европейския правилник за отбрана на персоналните данни, който влиза мощ на 25 май 2018 година и задължава безспорни всички компании да имат организация за предотвратяване на системите си от хакерски офанзиви и приключване на данни за техни консуматори или снабдители. Това сочи допитване, извършено през януари от " Алфа Рисърч " измежду членовете на КРИБ по поръчка на компанията " Телелинк ". Неговите данни бяха показани на конференция в София, проведена от Дигитална национална коалиция и отдадена на новия правилник. Форумът бе открит от министъра на българското европредседателство Лиляна Павлова, а българският еврокомисар по цифровата стопанска система Мария Габриел се включи с видео послание.

Проучването демонстрира, че компаниите, основани в София, са по-започнати с условията н ановия правилник и са по-ангажирани към внедряването им, до момента в който сдруженията от останалата част от страната нямат цялостна изясненост по отношение на ограниченията, които би трябвало да вземат за синхронизиране с нормите на регламента.

Резултатите сочат още, че огромните компании като цяло са по-добре осведомени и готови за въвеждането на новите правила, до момента в който дребните и междинни компании са неуверени в преценката си дали ще съумеят в точния момент да отговорят на предписанията на регламента и дали новите правила ще породят административни пречки, сочи още проучването, показано от изпълнителния шеф на " Телелинк " Любомир Минчев.

Лиляна Павлова пък цитира социологическо изследване, съгласно което 80 % от европейските консуматори не са сигурни дали техните данни са добре предпазени, а това е топ приоритет на Еврокомисията.

По думите й една от главните аргументи Европа да не може да задържи дребните и междинни новаторски предприятия е точно неналичието на единната регулаторна рамка, която да им разреши да се развиват свободно и доверието или недоверието на потребителите дали техните персонални данни са добре предпазени.

С влизането в действие на Общия правилник за отбрана на персоналните данни, по време на българското европредседателство, ще преживеем може би най-революционната смяна в региона на отбраната на персоналните данни през последните 20 години, сподели Гергана Паси, ръководител на Дигиталната национална коалиция. По думите й българският бизнес, обществената администрация и потребителите на данни са в доста огромна степен донякъде готови за влизане в действие на този правилник. Тя предложи да се направи осведомителна акция за ограниченията, които компаниите би трябвало да приложат. В отговор Венцислав Караджов, ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни, сподели, че е почнала акция за разяснение на новия правилник, като предстоят събития в Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас..

Мария Габриел сподели, че с въвеждането на условията за отбраната на персоналните данни Европа се приготвя за цифровата епоха.

" 2018 година ще бъде основна година за отбраната на данните в Европа ", се показва в публикувано взаимно изказване на първия заместник-председател Франс Тимерманс, заместник-председателя Андрус Ансип и членовете на Комисията Вера Йоурова и Мария Габриел. " Личните данни са на всички места. Когато ползвате смарт телефона си, може да бъдат събирани данни за вашето местоположение, вашите усети, вашите другари и вашето здраве (…) Правото на ясна и разбираема информация ще попречи на сдруженията да се крият зад дълги правни формулировки за да получат нашето единодушие за обработка на персоналните ни данни. Друго ново право е преносимостта — правото на предаване на данните на жителите от един снабдител на услуги на различен, което ще им разреши бързо да сменят доставчиците. Вече са изяснени съществуващите права, като да вземем за пример правото да бъдеш пропуснат ", декларират четиримата представители на Еврокомисията
.
Те напомнят, че съгласно новия правилник в случай че персонални данни на консуматори, съхранявани от някое сдружение, станат жертва на хакерска атака, сдружението ще би трябвало да осведоми органите и своите консуматори в границите на 72 часа. Когато персоналните данни се предават през граница, те ще не престават да се употребяват със отбрана, добавя се в изказването.

Правилният баланс сред ползите на фирмите и организациите и на потребителите ще бъде ключът за построяването на доверие сред тях и за вярното въвеждане на новите правила за отбрана на персоналните данни, разяснява основният изпълнителен шеф на " Теленор България " Оле Бьорн Шулстъд по време на конференцията.

Според него новите правила, както и бъдещата европейска регулация за цялост на персоналните данни (ePrivacy), могат основат нови благоприятни условия за нововъведения и за развиване на цифровата стопанска система, както за бизнеса, по този начин и за обособените жители

Шулстъд счита, че неналичието на осведоменост по тематиката измежду тях, както и потребността от просветителни начинания ориентирани към необятната аудитория, са главните провокации, свързани с въвеждането на новите правила за отбрана на персоналните данни на потребителите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР