Близо 33 хиляди хлопки, Валя Балканска, Петър Янев и Чинари“

...
Близо 33 хиляди хлопки, Валя Балканска, Петър Янев и Чинари“
Коментари Харесай

„Кукерландия“ в Ямбол: Зрелищна програма, близо 33 хиляди хлопки и Валя Балканска

Близо 33 хиляди хлопки, Валя Балканска, Петър Янев и „ Чинари “ ще огласят  „ Кукерландия “, оповестиха оъ Община Ямбол.

32 685 хлопки ще озвучат м еждународния маскараден фестивал, който през 2024 година навършва четвърт век. Единственият в страната годишен празник на маскарадните игри, провеждан в Ямбол без спиране към този момент 25 години, ще се организира по традиция в дните сред Месни и Сирни Заговезни.

Фестивалът се провежда от Община Ямбол и Община Тунджа, под патронажа на Министерството на туризма и Министерството на културата. Карнавалните паради за юбилейното издание на „ Кукерландия “ ще стартират още в четвъртък, 14 март, с надиграването на маскарадни и фолклорни сформира от детски градини, учебни заведения и читалища в детския фолклорен празник „ Аз съм кукерче “.

Същият ден ще бъдат наградени и спечелилите в националните състезания, отдадени на „ Кукерландия “ - на ОДК за приложно изкуство и на Народно читалище „ Съгласие-1862 “ за детска рисунка.
 Община Ямбол
Космическият глас Валя Балканска, индивидът, който споделя душата си с гайда Петър Янев и енигматичните „ Master of the dance “ ще дадат специфична благословия на 25-ото юбилейно издание на „ Кукерландия “ със своето персонално присъединяване по време на формалното разкриване.

То ще се организира на 15 март, петък, от 18:00 часа пред постройката на Общината. Завладяващите танцьори от отбор „ Чинари “ , нежните гласове на девойките от „ Булгарина “, виртуозните музиканти от група „ Етнотикс “ и магнетичните перкусионисти от „ Чинари Дръмс “ ще показват замайващ коктейл от емблематичните му репертор на 16 март, събота, от 19:00 часа пред постройката на Община Ямбол.

Над 3000 кукери, мечкари, сурвакари, бабугери, старци, русалии, сурати, джамалари, джоламари, рогацари, клопòтарци ще огласят с 32 685 хлопки , благословии и наричания на 16 и 17 март парка на Ямбол.

Сред тях са лауреати от предишни издания на „ Кукерландия “,  като сурвакарите от Батановци, Долна Секирна, Банище и Брезник, черните кукери от Смядовско, кукерите от Айдемир и Габровница, арапите от Шуменско, джамалите от Русенско и доста други.

В дефилетата вземат участие също Кукерската група на град Ямбол, групите на Общините Тунджа, Стралджа и Елхово , които ще показват обичайните за ямболския край обреди за пробуждането на природата и началото на новата селскостопанска година.

Колорита на фестивала ще добавят със своите обреди и „ Мечките на Гаврил “ от Асъу-Румъния, карнавалната група „ Тиквеш “-Северна Македония, Клубът за деен живот „ Балкан “-Одрин.

Забавни работилници за дребни и огромни чакат гости на 16 март, събота, от северната страна на Културно-информационен център „ Безистен “ , след 11:00 часа. Всеки един от вас ще има опция дружно с художници и дизайнери от Център за неофициално обучение и просвета „ АЛОС “ и от Общински детски комплекс-Ямбол да се включи в основаването на най-мащабния кукерски пъстър пъзел от използвани капачки.

Ямболските кукери са и измежду етнографските етюди, които художничката Надежда Кутева показва в едноименната си галерия. Експозицията гостува в Културно-информационен център „ Безистен “, а формалното ѝ разкриване е на 15 март от 11:00 часа.

Изложба на фотографа Петя Василева пък ще бъде открита в Художествена изложба „ Жорж Папазов “ на 14 март от 18:00 часа. Тази година Ямбол отбелязва и юбилейната 20-а година на фотоконкурса „ Кукерландия “.

Откриването на фото галерия с най-хубавите фотоси и връчването на премиите ще се състои на 16 март (събота) от 13.30 часа в Художествена изложба „ Жорж Папазов “. На 15 март в Регионален исторически музей-Ямбол ще бъде проведена Национална кръгла маса на тематика „ Маскарадните игри – сред достоверността и модерността “.

Ути Бъчваров идва в града с огромния котел, с цел да сготви 2500 порции вариво за феновете на 25-ото издание на „ Кукерландия “. Кулинарният шоу-спектакъл „ Свинско с винско по кукерски ” стартира на 17 март, неделя, от 12:00 часа пред постройката на „ Български пощи “ в центъра на Ямбол.

В разгара на " Кукерландия ", на 15 и 16 март, на площад „ Освобождение “ ще се състои Ямболско фермерско-занаятчийско ревю. Базар на локална продукция и занаяти ще чака посетителите и в Градския парк.

И тази година, навръх Сирни Заговезни - 17 март, от 17:30 часа, на сцената зад зала „ Диана “ в Градския парк самодейни колективи ще създадат възстановка на присъщите за този празник обичаи - палене на огън и прескачането му за здраве, мятане на стрели, „ хамкане “ с халва, вземането и даването на амнистия.

Четвъртвековният празник на Международния маскараден фестивал „ Кукерландия “ е мотива за предпремиерно зрелище на нов театър на отбор „ Тунджа “ , който през 2024 година отбелязва своя 70-годишен празник . Началото на концерта е от 18:00 часа на 17 март, на сцената зад зала „ Диана “, след възстановката на ритуалите на Сирни Заговезни.

Като част от „ Кукерландия “, община „ Тунджа “ ще провежда за пети път Националния кукерски празник „ Кукериада - Тунджа, Долината на кукерите “. В селата на общината, които съхраняват кукерската традиция, ще бъдат пресъздадени присъщите локални традиции и достоверната маскарадна обредност.

Пълната стратегия вижте тук:

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР